2014. november 21.

Karácsonyfa díszítés





A mai ismertetőben ismét egy tradícióra térünk ki, ami nem más, mint a karácsonyfa díszítése. Tekintve, hogy a Harry Potter Nagy-Britanniában játszódik, ezért az ottani szokásokra, hagyományokra helyezzük a hangsúlyt ebben a rövid áttekintőben.
Mint a kereszténység sok szimbólumát, a karácsonyfát is vissza szokták vezetni pogány hagyományokra, a rítusokban megjelenő örökzöld fákkal azonosítják. Ám díszbe öltöztetése a 15. századra vezethető vissza, méghozzá Németországba. Európai elterjedése azonban jóval későbbre tehető, a brit királyi családhoz kötődik, konkrétabban Viktória királynőhöz, akinek férje, Albert, német származású herceg volt. 1841-ben jelent meg egy olyan címlapi grafika róluk és a családjukról, amelyen körbeállnak egy feldíszített fenyőfát.
Manapság a karácsonyfa ehető dekorációja egyedül a szaloncukor, kezdetekkor viszont minden díszítő elem ehető volt. Általában almát, diót és datolyát aggattak rá. Ezekhez a díszekhez először a gyertyák csatlakoztak, majd a technika fejlődésével természetesen izzók is kerültek az ágakra. A csúcsdíszként használt angyal vagy csillag pedig Jézus születéséhez kapcsolódik, utalva az angyalkórusra vagy a betlehemi csillagra.
1990-ben Nagy-Britanniában egy új díszítési szokás honosodott meg, megjelent az úgynevezett „Fadíszítés napja”, ami mindig december első hétvégéjére esik. Ilyenkor öltöztetik ünnepi öltözetbe a közterületi fákat országszerte.
Londonban 1947 óta állítják fel a város karácsonyfáját. Érdekesség, hogy ezt a fát minden évben Norvégia ajándékozza a két ország közötti barátság emlékére, egyfajta köszönetként az országnak nyújtott angol segítségért a második világháborúban. Karácsony napjait megelőzően gyakran gyűlnek össze a feldíszített fa alatt tömegek, s együtt énekelik az ügynevezett Christmas Carolokat, vagyis a hagyományos karácsonyi énekeket.

Forrás:



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése