2014. november 17.

A karácsonyi puding

A karácsonyi puding elkészítésének története hosszú múltra tekint vissza, tradicionális angol karácsonyi étel, amelynek elkészítése sokat változott a középkor óta. A receptúra családonként is eltérő lehet, és akadnak közöttük olyanok, amelyeket nemzedékek óta féltve őriznek.

A római katolikus egyház dekrétuma szerint „a pudingot a Szentháromság ünnepe utáni 25. vasárnap kell készíteni, 13 összetevőből kell állnia, amelyek Krisztust és a 12 apostolt jelképezik, és minden családtagnak meg kell kevernie keletről nyugat felé a napkeleti bölcsek utazásának tiszteletére”.
A változatos receptúrák főként a 17. században kezdenek megjelenni. A korai szilvapuding-receptekben a modern leírás szerinti számos összetevő és készítési módszer felbukkan.
A puding a középkorban eredetileg nem desszert volt, hanem az ételtartósítás egy eszköze. Mivel kevés volt a takarmány, ősszel az élőállatok nagy részét levágták, a húst pedig, hogy ne romoljon meg, tésztába sütötték, tartósítószerként szolgáló szárított gyümölcsökkel. Az így készült nagy pástétomokkal rengeteg embert el lehetett látni étellel, amire különösen az ünnepek alatt volt szükség. A modern karácsonyi puding közvetelen őse azonban valószínűleg a pottage néven ismert sűrű leves vagy főzelék, ami húsból és zöldségekből készült, és már a rómaiak idején ismert volt. Ennek összetevőit hosszú ideig főzték nagy kondérban, szárított gyümölcsökkel, cukorral és fűszerekkel. A 15. században a szilvás pottage hús, zöldségek és gyümölcsök leveses keveréke volt, amit az étkezés elején szolgáltak fel.

Ahogy a 18. században fejlettebbé váltak a hús tartósításának módszerei, a pástétomok és szilvás pottage-ok egyre inkább édes, nem sós változatban készültek, utóbbit egyre gyakrabban pudingként emlegették. Bár mindig ünnepi ételnek számított, eredetileg nem a karácsonyhoz, hanem az aratáshoz kötődött.
1747-ben Hannah Glasse londoni szakácskönyvíró már karácsonyi ételnek nevezi, de karácsonyi pudingként először  Eliza Acton East Sussex-i szakács említette szakácskönyvében.
Az 1830-as években alakult ki mai formája, a lisztből, gyümölcsökből, cukorból és fűszerekből készült, fagyönggyel díszített kerek sütemény.

A pudingot hagyományosan az advent első vasárnapját megelőző vasárnapon készítették, azaz 4-5 héttel karácsony előtt.
Ezt a napot „felkavaró-vasárnapnak (Stir up Sunday)” nevezték. A hagyomány szerint a család minden tagjának, de legalábbis minden gyereknek meg kellett kavarnia a tésztát, és közben kívánnia valamit.
Hagyomány volt az is, hogy a tésztába kis ezüst pénzérméket helyeztek, melyeket megtarthatott az, aki megtalálta. Többnyire három- vagy hat pennys érme volt. Az érme gazdagságot hozott az eljövendő évben. A hagyomány az ezüstpennyk eltűnésével visszaszorult, mivel más érmékről úgy tartották, tönkreteheti a süteményt, és féltek attól is, hogy fulladást okozhatnak. Egy időben más jelképeket is belesütöttek, például szerencsehozó csontocskát, ezüstgyűszűt (a takarékosság jelképe) vagy kis horgonyt (a biztonság szimbóluma), gyűrűt a házasság reményében vagy egy horgonyt a biztonságos hazatérésért. Felszeleteléskor, akinek a tányérjára került valamelyik amulett, megtarthatta magának. Napjainkban kapni apró zsetonokat és más tárgyakat kifejezetten erre a célra.

A puding hozzávalói között egykori luxuscikknek számító étkek szerepelnek, mint például különleges fűszerek, friss és szárított gyümölcsök, mogyoró, mandula. Ezen összetevőknek köszönheti gazdag aromáját a karácsonyi puding. A tizenkilencedik század előtt a pudingot textilben főzték, majd a viktoriánus korban tésztáját gőz fölött kezdték készíteni. Felgőzölés után a pudingot több héten át hideg, száraz helyen kell tárolni. Miután kicsomagolják a textilből tányérra teszik és fagyönggyel díszítik.
A kész pudingot felszolgálás előtt felmelegítik, és gyakran locsolják meg brandyvel, aztán meggyújtják. Többek között ennek köszönheti a karácsonyi puding barnás-feketés színét.
Gyakran öntik le vajból, cukorból és alkoholos italból készült sodóval, édesített besamelmártással, rumos tejszínnel a kész pudingot.
A puding felszolgálása ünnepélyes pillanat, amikor leoltják a villanyt és a háziasszony szertartásosan bevonul és hatalmas taps kíséretében az asztalra helyezi.



(Forrás: Wikipédia, http://www.angolosan.hu/angollondonilevel/karacsonyi-kihivas-angol-puding-66857.html, https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXzndjVWUEP31gPORkVe_O-fLa7v282QN34R4zea5OsMGHdCZhdFBkSNoDXLZo-Fntge2i2oIRrdcqJeAu2Kps_Tjw4wBeXmQC9Hootfftw2VyBwhta-JNEoG13p94qofEloFhEBNklRI/s640/flaming+christmas+pudding2.jpg)



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése