Pontozás szabályai

Az alkotásokra az szavazhat, aki 2015. október 1-e előtt regisztrált bármely alkotói fórumon. A kihívás honlapján a kritikaíráshoz be kell jelentkezni, ezt például Gmail fiókkal, LiveJournal vagy WordPress fiókkal tudjátok megtenni. Az egyértelműség miatt érdemes, ha azt az alkotói nevét használja a kritizáló, amelyről mindenki felismerheti őt. Azon olvasói szavazatok érvényüket veszítik, amelyekben tiszteletlen, modortalan, udvariatlan megfogalmazás van.

A kritikaíróknak legalább az adott kategórián belül az alkotások fele+1 művet pontozniuk kell ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazatuk. Tehát lehet csak egy kategóriában is pontozni, mivel minden kategóriában külön eredményhirdetés lesz.

A pontozás során egy-egy szempontra maximálisan 7 pont adható, ahol az 1 a legkevésbé jó a 7 a legjobb pontot jelenti. Csak egész pontszám adható!

A pontozás során fontos, hogy a szavazó minden esetben tiszteletben tartsa az alkotó választását az alkotás műfajára, párosítására, kulcsaira stb. vonatkozóan, amennyiben az nem megy szembe a szabályzatban előírtakkal.

A szervezők zsűri felállítását tervezik (meghívás útján), és amennyiben ez megvalósul, az alábbiak érvényesek:
Független zsűri pontozási szabályai megegyeznek az általános pontozási szabályokkal. A zsűri tagjai tehát a lentebb látható szempontsor alapján adják pontjaikat az alkotásokra, de ezt csupán a szavazási időszak végén teszik meg. 

A zsűritagok a felkerülés előtt olvashatják a történeteket, melyeket a szervezők emailben továbbítanak számukra, amint az összes történet beérkezett. A zsűritagok természetesen nem tudhatják, hogy melyik történetet ki írta, ha azonban mégis felismerik a szerzőt a történet alapján, akkor sem nevezhetik meg.

A kritikaírás az alábbi kategóriák mentén fog zajlani:

1. Tél-faktor: (itt azt pontozza a kritikaíró és a zsűri, hogy a tél mennyire hatja át az alkotást, sikerült-e az alkotónak megidéznie azt a szándéka szerint.)

2. Összkép: (itt azt pontozza a kritikaíró és a zsűri, hogy az alkotás mennyire jól szerkesztett, logikusan felépített és mindet, ami a technika, a forma és tartalom összhangjára vonatkoztatható.)

3. Páros-kémia: (itt azt pontozza a kritikaíró és a zsűri, hogy a központi párosnak a viszonya mennyire jól kidolgozott, milyenek a megjelenített karakterek és a kémiájuk.)

4. Titkos kulcs: (itt azt pontozza a kritikaíró és a zsűri, hogy milyen mértékben érvényesül a választott kulcs, megfelel-e a kritériumoknak)

5. Szubjektíve: (Ide jöhet minden, ami a kritikaíró és a zsűri egyéni meglátása a történettel kapcsolatban.)

A pontok egységesítése érdekében két lépcsős átlagolással fogjuk kiszámítani az egyes történetekkel elért végleges pontszámot.

Történetek esetében pontlevonás jár helyesírási hibákért abban az esetben, ha a szervezők túlzott, olvasást és megértést nehezítő hibák miatt visszaküldeni kényszerülnek az íróhoz a történetét. Ez kétszer lehetséges, és minden egyes visszaküldés 2 pont levonást jelent. Ha a második visszaküldés után sem javul a történet minősége, a munkát a szervezők a szabályzat értelmében visszautasíthatják.

Pontlevonás jár továbbá abban az esetben, ha az alkotások a beérkezési határidő lezárása után érkeznek be. Összesen négy napot késhet az alkotó, de minden egyes nap 2 pont levonással jár. Aki a kibővített határidő után küldi el az alkotását, felkerülhet ugyan az oldalra, de csupán véleményeket kaphat, pontokat nem.

Az alkotók csak az eredményhirdetés után válaszolhatnak a műveikhez érkezett véleményekre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése