2014. november 20.

Éjféli mise






A mai napon ismét egy karácsonyi tradícióról hoztunk nektek információkat, ami nem más, mint az éjféli mise, amit az angyalok tiszteletére adnak, akik hírül adták Jézus megszületését.
A karácsony ünnepének első szentmiséjeként tartják számon. Ünneplése egészen az ötödik századig eredeztethető vissza, és a mai napig valamennyi katolikus templomban misét adnak december huszonnegyedike éjjelén.
Mint sok más hagyomány, ennek is pogány gyökerei vannak, hiszen közel esik a téli napfordulóhoz, amikor az év leghosszabb éjszakája van, akkor győzedelmeskedik a fény a sötétség fölött. Jézusról is úgy tartják a katolikus tanok, hogy világosságot hozott a földre, megjelenésével elűzi a sötétséget. Ezt szimbolizálja az is, hogy az éjféli misék sok helyen a mai napig sötétségben kezdődnek, és egy bizonyos dal felhangzásakor (Dicsőség a magasságban Istennek) kapcsolódnak fel a lámpák a templomban.
Jelentős szerepe még abban rejlik ennek a misének, hogy lezárja az adventet, valamint a karácsony előtti böjt időszakát, s egyúttal megnyitja az egész ünnepkört. A karácsonyi időszakban a templomokban állítanak betlehemeket is, így a liturgia kezdetét néhol betlehemi játékok előzik meg.
Éjfélnek a népszokások és hagyományok is jelentőséget tulajdonítanak, úgy tartják, ekkor térnek haza a lelkek, a titkok megszűnnek titoknak maradni, valamint a jövő is feltárulhat.
Mivel úgy tartják, hogy az éjféli mise oldja fel a karácsony előtti böjtöt, sok helyen a hazatérők ünnepi ételeket fogyasztanak. Az éjféli mise jelentőségét a köztudatban jelzi az is, hogy erre a szertartásra gyakran a hitüket nem gyakorló, templomban ritkán járó emberek is elmennek.

Források:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése