2014. november 25.

Ajándékozás

Habár a karácsony szellemét alapvetően nem az ajándékozásban érdemes keresni, de ez a szokás mára szorosan összefonódott az ünneppel, így eljött az ideje, hogy körüljárjuk az ajándékozás körüli tradíciókat.

A karácsonyi ajándékok története közvetlenül a negyedik századig nyúlik vissza, Szent Miklós idejébe, akit ma Mikulásként ismerünk. Elterjedni a szokás azonban jóval később, a 13. században kezdett. Ekkor francia apácák kezdtek el ajándékokat osztani a szegényeknek. A középkori egyház elnyomta ezt a szokást, mondván erkölcstelen karácsonyra ajándékot adni.
Az ajándékok anyagi értéke, elenyésző volt a kezdetekben, gyümölcsöket, apró játékokat adtak egymásnak, melyeket néha csak felakasztottak a fára.
Sokáig az ajándékozás az osztálykülönbségek megerősítésére szolgált, ennek különböző formáit láthatjuk a történelem során, urak adtak szolgáknak, gazdagok, szegényeknek. Volt olyan, hogy a szegények tették tiszteletüket a gazdag családoknál és vittek kisebb ajándékokat, cserébe a gazdagok karácsonyi mulatságokat szerveztek a népeknek. A családon belüli ajándékozás kultusza csak később formálódott át. A karácsonyi ajándékok így a szülők gesztusává váltak gyermekeik felé. A komolyabb ajándékvásárok csak a 19. században indultak be, főként gazdasági nyomásra.
Napjainkban elterjedt szokás a mikulás vagy karácsony előtti ajándékhúzás, mely során nem mindenki mindenkit ajándékoz meg, hanem egyetlen személyt a kollégái, barátai közül, biztosan, ti is találkoztatok már ilyennel
Ideális esetben, örömszerzés miatt adunk ajándékot, és örömmel fogadjuk, amit nekünk szántak. Köszönetet és hálát fejezünk ki vele azért, hogy a másik létezik. Gondoljatok erre, ha ajándékot készítetek, vásároltok!

Forrás:
http://www.karacsonyiotletek.info/karacsonyi-ajandek/karacsonyra-ajandek/
http://m.cdn.blog.hu/aj/ajandekotlet/image/k%C3%A9zbenpiros.jpg

Ajánlott cikk:
http://www.evamagazin.hu/psziche_test_es_lelek/2376_az_ajandekozas_tortenete.html

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése