2014. november 28.

Karácsonyi vacsora és Christmas Dinner





Ma ismét kis összegzés nyújtunk a témában, keressük és rámutatunk a két karácsony szokásainak különbözőségeire.

Az ünnepi ételek szokása nem nagyon változott Magyarországon az elmúlt időkben, általában hal, bejgli, dió, alma biztosan kerül az asztalra. Mindegyik szimbolikus üzenetet hordoz, kezdjük a hallal. Régen a szentesti vacsora szerény volt, hiszen hagyományosan az éjféli mise vetett véget a karácsony ünnepét megelőző böjtnek.
A hal, mint étel még magához a böjti időszakhoz tartozik, amikor is tartózkodni kellett a hústól, ezt az ételt lehetett helyette fogyasztani. Bár szokott hús kerülni az asztalokra, hiszen sok helyen készítenek ilyenkor töltött káposztát, vagy más sertésből készült étkeket.
A hal jelenlétének ezen kívül más magyarázatai is vannak, egyrészt a hal a megtért ember szimbóluma, jelképezi a feltámadt Krisztusban való hitet, valamint azokat az embereket, akik követik Krisztust. Ha pedig a népszokásokat nézzük, úgy tartják, hogy a halpikkelyek bőséget és szerencsét hoznak a ház népének a következő esztendőre.
Hallevest leginkább Magyarországon és Lengyelországban fogyasztanak, de a legtöbb európai, keresztény országban elterjedt a halevés szokása karácsonykor.
A dió, valamint a bejgli, az utóbbi a benne lévő mák miatt leginkább, bőséget, gazdagságot szimbolizál, hasonlóan a halpikkelyekhez. Valamint a mákos sütemény jó házasság üzenetét is hordozta magában a jövőre nézve.
A kerek alma a családi összetartást szimbolizálja, ma is sok helyen tartja magát az a szokás, hogy a gyümölcsöt annyi szeletre vágják, ahányan ülnek az asztalnál; azt kívánva, hogy amilyen a kerek az alma, olyan kerek összetartó legyen a család is a következő esztendőben.
Nem csak a karácsonyi asztalra kerülő étkeknek tulajdonítottak jelentőséget, hanem magának az asztalnak is. Vidéken például tartotta magát az a szokás, hogy karácsonyi abroszból vetették el következő évben a gabonát, bő termést remélve. Valamint össze szokták gyűjteni a terítőn maradt morzsát is, amit utána a gyümölcsfák köré szórtak, hasonló céllal.


Térjünk át a Christmas Dinerre, amelynek szintén megvannak a maga hagyományos ételei, például a sültpulyka, különböző burgonyából készült köretek, zöldségek és szószok. Az brit szupermarketekben már lehet rendelni karácsonyi félkész főételeket, amik elő vannak készítve, csak a sütőben készre kell őket sütni.
A tegnapi cikkünkben is említettük, hogy december 24-ének lényegében más-más hagyományai vannak nálunk, valamint Angliában. Christmas Eve napján nincs karácsonyfa díszítés – hisz a fát valahol már december elsején felállítják –, se ajándékozás és a nagy családi vacsora is elmarad. December 25-ét az angolok „first Day of Christmas”-nek nevezik, ami hagyományosan a reggeli ajándékbontogatással indul. Délben tartják a Christmas Dinnert. – Igen, délben, ami nem lunch, hanem dinner érthetetlen módon.
Az angoloknak megvan a maguk bejglije mondhatni, bár ez leginkább annyiban igaz, hogy nekik is van hagyományos karácsonyi süteményük. Ennyiben ki is merül a hasonlóság. Az úgynevezett mince pie-t magyar fordításban gyakran gyümölcskosárként tüntetik fel. Ez a desszert vajas tésztából készül, és általában aszalt gyümölccsel van megtöltve, de sokszor adnak hozzá mazsolát, diót, más magvakat, valamint szívesen bolondítják meg egy kis brandyvel. Hasonlósága a magyar bejgliben abban rejlik, hogy ahogy Magyarországon bejgli nélkül, úgy Angliában mince pie nélkül nincs karácsony.
Egy másik fontos, tipikusan angol karácsonyi desszert a karácsonyi puding, amire most nem térnénk ki, hiszen van egy cikk itt az oldalon, amit teljes mértékben ennek az édességnek szenteltünk.
A Christmas Dinner talán legjellegzetesebb étele a pulykasült, amit ha a sütő mérete engedi, szeretnek egyben elkészíteni, s előszeretettel töltik gesztenyével, ami jellegzetesen édeskés ízt ad az ételnek.


A Christmas Dinner után a családok hagyományosan megnézik, vagy meghallgatják a királynő hagyományos karácsonyi beszédjét, amit a televízió és a rádió egyaránt közvetít. A nap további részében közös programokkal mulatják az időt, társasjátékoznak, beszélgetnek, sorozatokat néznek, vagy éppen videojátékoznak.


A decemberi 26-i Boxing Day hagyományaiban erősen kötődik a Christmas Dinnerhez. Ezen a napon régen szét szokták osztani a megmaradt ételeket a rászorulóknak. A nap nevének több eredetét is számon tartják, az egyik szerint onnan ered az elnevezés, hogy ezen a napon szokták felnyitni a templomokban a pénzgyűjtő ládákat, aminek tartalmát szétosztották a szegények között.
Mások úgy tartják, hogy ez a nap egészen régi időkre, a felfedezések korára nyúlik vissza. Babonából minden hajóra tettek egy fa dobozt, amibe egy pap jelenlétében a legénység tagjai pénzt dobtak. Ha szerencsésen hazaértek, akkor a ládát odaadták a papnak, hálaként a biztonságos útért. A tartalmát szintén szétosztották a rászorulók között.
A Christmas Dinner kapcsán szót ejthetünk az úgynevezett crackersről is, ami, ha úgy vesszük, a Harry Potterben is megjelent, pukkantós bonbon révén. (Legalábbis, ami a magyar fordítást illeti.) A crackerst karácsonyi pukkantónak is nevezik, és az angolok étkezéskor használják. Papírból készült, szaloncukor formája van, széthúzva pukkanó hangot ad, valamint a belseje verset, viccet, esetleg kis ajándékot rejt. Általában a Christmas Dinner végén bontják őket ki.


Források:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése