Ma
ismét kis összegzés nyújtunk a témában, keressük és rámutatunk a két karácsony
szokásainak különbözőségeire.
Az
ünnepi ételek szokása nem nagyon változott Magyarországon az elmúlt időkben,
általában hal, bejgli, dió, alma biztosan kerül az asztalra. Mindegyik
szimbolikus üzenetet hordoz, kezdjük a hallal. Régen a szentesti vacsora
szerény volt, hiszen hagyományosan az éjféli mise vetett véget a karácsony
ünnepét megelőző böjtnek.
A
hal, mint étel még magához a böjti időszakhoz tartozik, amikor is tartózkodni
kellett a hústól, ezt az ételt lehetett helyette fogyasztani. Bár szokott hús
kerülni az asztalokra, hiszen sok helyen készítenek ilyenkor töltött káposztát,
vagy más sertésből készült étkeket.
A
hal jelenlétének ezen kívül más magyarázatai is vannak, egyrészt a hal a
megtért ember szimbóluma, jelképezi a feltámadt Krisztusban való hitet,
valamint azokat az embereket, akik követik Krisztust. Ha pedig a népszokásokat
nézzük, úgy tartják, hogy a halpikkelyek bőséget és szerencsét hoznak a ház
népének a következő esztendőre.
Hallevest
leginkább Magyarországon és Lengyelországban fogyasztanak, de a legtöbb
európai, keresztény országban elterjedt a halevés szokása karácsonykor.
A
dió, valamint a bejgli, az utóbbi a benne lévő mák miatt leginkább, bőséget,
gazdagságot szimbolizál, hasonlóan a halpikkelyekhez. Valamint a mákos sütemény
jó házasság üzenetét is hordozta magában a jövőre nézve.
A
kerek alma a családi összetartást szimbolizálja, ma is sok helyen tartja magát
az a szokás, hogy a gyümölcsöt annyi szeletre vágják, ahányan ülnek az
asztalnál; azt kívánva, hogy amilyen a kerek az alma, olyan kerek összetartó
legyen a család is a következő esztendőben.
Nem
csak a karácsonyi asztalra kerülő étkeknek tulajdonítottak jelentőséget, hanem
magának az asztalnak is. Vidéken például tartotta magát az a szokás, hogy
karácsonyi abroszból vetették el következő évben a gabonát, bő termést remélve.
Valamint össze szokták gyűjteni a terítőn maradt morzsát is, amit utána a
gyümölcsfák köré szórtak, hasonló céllal.
Térjünk
át a Christmas Dinerre, amelynek szintén megvannak a maga hagyományos ételei,
például a sültpulyka, különböző burgonyából készült köretek, zöldségek és
szószok. Az brit szupermarketekben már lehet rendelni karácsonyi félkész
főételeket, amik elő vannak készítve, csak a sütőben készre kell őket sütni.
A
tegnapi cikkünkben is említettük, hogy december 24-ének lényegében más-más
hagyományai vannak nálunk, valamint Angliában. Christmas Eve napján nincs
karácsonyfa díszítés – hisz a fát valahol már december elsején felállítják –,
se ajándékozás és a nagy családi vacsora is elmarad. December 25-ét az angolok
„first Day of Christmas”-nek nevezik, ami hagyományosan a reggeli
ajándékbontogatással indul. Délben tartják a Christmas Dinnert. – Igen, délben, ami
nem lunch, hanem dinner érthetetlen módon.
Az
angoloknak megvan a maguk bejglije mondhatni, bár ez leginkább annyiban igaz,
hogy nekik is van hagyományos karácsonyi süteményük. Ennyiben ki is merül a
hasonlóság. Az úgynevezett mince pie-t magyar fordításban gyakran gyümölcskosárként
tüntetik fel. Ez a desszert vajas tésztából készül, és általában aszalt
gyümölccsel van megtöltve, de sokszor adnak hozzá mazsolát, diót, más magvakat,
valamint szívesen bolondítják meg egy kis brandyvel. Hasonlósága a magyar
bejgliben abban rejlik, hogy ahogy Magyarországon bejgli nélkül, úgy Angliában
mince pie nélkül nincs karácsony.
Egy
másik fontos, tipikusan angol karácsonyi desszert a karácsonyi puding, amire
most nem térnénk ki, hiszen van egy cikk itt az oldalon, amit teljes mértékben
ennek az édességnek szenteltünk.
A
Christmas Dinner talán legjellegzetesebb étele a pulykasült, amit ha a sütő
mérete engedi, szeretnek egyben elkészíteni, s előszeretettel töltik
gesztenyével, ami jellegzetesen édeskés ízt ad az ételnek.
A
Christmas Dinner után a családok hagyományosan megnézik, vagy meghallgatják a
királynő hagyományos karácsonyi beszédjét, amit a televízió és a rádió egyaránt
közvetít. A nap további részében közös programokkal mulatják az időt,
társasjátékoznak, beszélgetnek, sorozatokat néznek, vagy éppen videojátékoznak.
A
decemberi 26-i Boxing Day hagyományaiban erősen kötődik a Christmas Dinnerhez.
Ezen a napon régen szét szokták osztani a megmaradt ételeket a rászorulóknak. A
nap nevének több eredetét is számon tartják, az egyik szerint onnan ered az
elnevezés, hogy ezen a napon szokták felnyitni a templomokban a pénzgyűjtő
ládákat, aminek tartalmát szétosztották a szegények között.
Mások
úgy tartják, hogy ez a nap egészen régi időkre, a felfedezések korára nyúlik
vissza. Babonából minden hajóra tettek egy fa dobozt, amibe egy pap
jelenlétében a legénység tagjai pénzt dobtak. Ha szerencsésen hazaértek, akkor
a ládát odaadták a papnak, hálaként a biztonságos útért. A tartalmát szintén
szétosztották a rászorulók között.
A
Christmas Dinner kapcsán szót ejthetünk az úgynevezett crackersről is, ami, ha
úgy vesszük, a Harry Potterben is megjelent, pukkantós bonbon révén.
(Legalábbis, ami a magyar fordítást illeti.) A crackerst karácsonyi pukkantónak
is nevezik, és az angolok étkezéskor használják. Papírból készült, szaloncukor
formája van, széthúzva pukkanó hangot ad, valamint a belseje verset, viccet,
esetleg kis ajándékot rejt. Általában a Christmas Dinner végén bontják őket ki.
Források:
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése