2014. november 24.

Karácsonyi vásár





Karácsonyi dalok, miközben hólepte utcákon lépdelsz? A lágyan lengedező szél pedig sült gesztenye, karácsonyi puncs vagy éppen a forralt bor kellemesen fűszeres illatát viszi feléd, mindeközben millió kis bódé kínálatát lesve keresheted a tökéletes karácsonyi ajándékot. Valahogy talán így lehet jellemezni a karácsonyi vásárok hangulatát. Az emberek többsége járt már ilyenen, de a történetével nem mindig van tisztában. Ma esti cikkünkben ezt szeretnénk bemutatni nektek, valamint kicsit elkalauzolunk benneteket képzeletben különböző városokba is.

A karácsonyi vásár, mint szokás, hasonlóan a karácsonyfa díszítés hagyományához, német gyökerekkel rendelkezik, amik egészen a 12. századik nyúlnak vissza. Ismertté és elterjedté a 18-19. század táján vált. A mai adventi vásár elődjének a tizenhatodik századi Thomasmarkt tekinthető, ahol kézműves termékek helyett az árusok már különböző textiltermékeket és élelmiszereket is árultak. Több néven is illetik, nevezték egy időszakban Szent Miklós vásárnak, majd Betlehem piacnak is. Fontos megjegyezni, hogy jelentős hányadban az ilyen vásárokon a kistermelők árulták, árulják a portékáikat.
Megrendezésre a város főterein kerülnek általában, és az árusoknál különböző kézműves termékeket lehet beszerezni. A bécsi adventi vásár különlegessége még abban is rejlik, hogy az ember a várost járva szinte lépten-nyomon belebotolhat egybe.

A karácsonyi vásárokat el sem tudnánk képzelni a már említett sült gesztenye, forralt bor és puncs nélkül. Ám mi lehet még egy hagyományos adventi vásár kínálata? Ha az édességeket nézzük, az országonként változó lehet, de a legtöbb helyen biztos találunk mézeskalácsot, amiket olyan szépen kidíszítenek, hogy az embernek nem lesz kedve megenni őket. De nem csak a gyomrunkat csábíthatja vagy épp teheti próbára a sok szépség, hisz szebbnél szebb karácsonyfa díszekre — mint adventi csillag, vagy üveggömbök — bukkanhatunk.



Tisztázni kell, hogy az angol nyelvű területeken nem voltak hagyományos karácsonyi vásárok, csak az utóbbi egy-két évtizedben alakultak ki átvéve a német mintát. Így jellemzően Angliából a mai napig sokan repülnek Németországba, vagy Ausztriába hétvégi kirándulás gyanánt, egy-egy vásárt meglátogatni.
Azonban a briteket sem kell félteni úgymond, 2007 óta minden évben a Hyde Park ad otthont  az úgynevezett Winter Wonderlandnek, ami lényegében kisebb vásároknak, kávézóknak, éttermeknek ad helyet, miközben egyéb attrakciókkal is várja az odalátogatókat.
A Winter Wonderland, hasonlóan német társaihoz, november végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt, és december végéig látja el bőséges kínálatával az odalátogatókat. Különlegessége az, hogy nem csak vásárlási lehetőséget biztosít, hanem karácsony témájú parkká is átalakul ilyenkor a Hyde Park, kicsit olyan, mint egy „mini Disneyland”.
Az oda látogatók korcsolyázhatnak, felülhetnek az óriáskerékre, vagy csak körülnézhetnek az úgynevezett Magical Ice Kingdomban. Ahol az úgynevezett jégerdő mellett megcsodálható a Zippos Cirqus tagjainak akrobatikus mutatványai is. Ha pedig az ember elfáradna a sok sétálásban, szórakozásban, elfogyaszthat valami meleg ételt, italt az egyik kávézóban, étteremben, esetleg az egyik standnál.

És akkor most ígéretünkhöz híven, bemutatunk nektek néhány csodálatos külföldi karácsonyi vásárt, ahova mi is szívesen eljutnánk. :)


Erfurtban rendezik meg évről évre Németország legrégebbi adventi vásárát. Különlegessége a 25 méter magas, feldíszített fa, valamint a karácsonyi piramis. Az odalátogatók számára mesebeli erdővel igyekeznek felejthetetlenné tenni az élményt.

Karácsonyi vásár kapcsán nem csak osztrák és német városokat illik megemlíteni, hanem ezt az olasz városét is. A város főtere, a Piazza Walther ad otthon a vásárnak, különlegessége az, hogy minden évben valamilyen téma köré épül az egész.



Stockholmi vásárban visszaköszönnék a svéd jellegzetességek, mind az ételekben, mind a díszítésekben. Fontos megtartani, hogy a városhoz tartozó szigetek szinte mindegyikén tartanak vásárokat, ahol szerepet kap a tenger és annak világa.


Források:
Képek forrásai:
Karácsonyi vásárok esetében mindegyik a következő oldalról származik: www.szeretlekmagyarorszag.hu




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése