2015. december 18.

Hideg, mint a jég

Három évvel Fred után Weasleyék legidősebb fiukat is elveszítik. Előzőleg Bill egy levél kíséretében Ginnynek küldi el az emlékeit, annak a családtagjának, akiben a legjobban megbízik, és a lelkére köti, hogy ne mondja el a szüleiknek, amit látott. Ginny alámerül Bill emlékeibe, miközben attól fél, hogy talán egyáltalán nem is ismerte a bátyját...
Történet címe: Hideg, mint a jég
Szereplők: Bill Weasley, Narcissa Malfoy, Lucius Malfoy, Ginny Weasley
Kulcsok: tél; Narcissa/Bill/szerelem; átoktörő
Műfaj: novella
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: erotikus tartalom, durva nyelvezet, kínzás, szereplő halála
Leírás: Három évvel Fred után Weasleyék legidősebb fiukat is elveszítik. Előzőleg Bill egy levél kíséretében Ginnynek küldi el az emlékeit, annak a családtagjának, akiben a legjobban megbízik, és a lelkére köti, hogy ne mondja el a szüleiknek, amit látott. Ginny alámerül Bill emlékeibe, miközben attól fél, hogy talán egyáltalán nem is ismerte a bátyját...

Hideg, mint a jég

Ginny Weasleyben rengeteg érzés kavargott, ahogy ott állt a folyosón a majd’ ezeréves kőszörny előtt, izzadó tenyerében szorongatva a kis fiolát, benne a lustán tekergődző, ezüstös-füstös anyaggal. Két napja, mióta megkapta azt a levelet, úgy őrzi ezt, mintha az élete múlna rajta.
Tartott attól, amit látni fog. Vajon, miután látta, már máshogy fog gondolni a saját bátyjára? Más embernek tartja majd? És meg tudja majd állni, hogy mindezt titokban tartsa az egész család előtt? Félt, gyászolt, és valami különös, perverz kíváncsiság vett erőt rajta, ahogy a kezében tartotta legidősebb bátyja emlékeit, amiket önként adott neki oda.
Hat bátyja közül mindig is Billel álltak egymáshoz legközelebb, dacára annak, hogy az elmúlt hosszú évek alatt őt látta a legkevesebbszer. Mikor Bill a Gringottsnak kezdett dolgozni, csak ünnepekkor jött haza Angliába, vagy még akkor se; mikor pedig a Rend megalakulása után hazaköltözött, reggel ment, este jött. Sokszor késő éjjel.
Ginny még egész pici kislány volt, három-négy éves, Bill mindig a térdére ültette, játszott vele, időnként megölelgette a húgát, mint egy kedves játék macit, vagy vigasztalta, ha Fred és George valamelyik csínyének ő látta kárát. Ugyan Charlie érettebb, komolyabb volt, mint Bill, egyúttal hallgatagabb is, őt nehezebben lehetett bármilyen játékba vagy lelkizésbe belevonni, mint a legidősebb fiút. Amikor Ginny aztán felserdült, Bill maradt a lelki társ, az állandó levelezőpartner, a védelmező bátyus, aki nem hányta a szemére, hogy merészel Michael Cornerrel, Dean Thomasszal vagy bárkivel járni. Azt is megígérte Ginnynek, hogy ha legközelebb nyakába veszi a világot, őt is elviszi magával.

És most halott.

A kőszörny életre kelt, elgördült az útból, és megjelent mögötte McGalagony.
– Jöjjön, Weasley kisasszony – szólt. – Azaz, Mrs. Potter – igazította ki magát.
Ginny a nyomában felsétált a lépcsőn. Egyetlen egyszer járt az igazgatói irodában, ama bizonyos éjszakán, mikor apjukat megtámadta Voldemort kígyója. Most farkasszemet nézett a hajdanvolt igazgatók portréival; legtöbbjük szemében, különösen Dumbledore-éban meleg együttérzést vélt látni. Az egész irodát körbelengte a fehér, sejtelmes, reszkető fény, amely az íróasztal közepére állított kőtálból áradt, és Ginnynek hunyorognia kellett; nem tudta, miért nem bírja elviselni ezt a fényt.
– Akkor... most magára hagyom. Annyi időt kap, amennyit csak akar – mondta McGalagony, és biztatóan Ginny vállára tette a kezét. A lány megreszketett az érintés alatt.
– Köszönöm.
Amint az ajtó becsukódott az öreg igazgatónő mögött, Ginny a merengő felé fordult. A fény táncolt a kőtál rúnákkal kivésett peremén. Remegő kézzel húzta ki a fiola dugóját, és öntötte bele a tálba bátyja legféltettebb emlékeit; a kőmedence tartalma azonnal örvényleni kezdett, Ginny szíve őrült tempót kezdett diktálni. Most vagy soha...
Előrehajolt, és beletemette arcát a kavargó, meghatározhatatlan halmazállapotú anyagba.

***

Havazott.
Legalábbis ezt látta ő a nagyjából harmincszor harminc centis apró, rácsos ablakból. Ami túl magasan is volt, nem is adott elég fényt, de a hideget viszont beeresztette.
Fázott, éhes volt, és mindennél jobban szeretett volna már könnyíteni magán, de egyre nehezebben bírta elviselni a szagokat. Minél hidegebb lesz, annál kevésbé lesz ilyen szúrós, átható bűz az egész cellában – saját félelmének a szaga. De ha hidegebb lesz, az azt is jelentheti, hogy itt fog halálra fagyni, és Lucius Malfoy az országút mellett ássa majd el, mint valami kutyát. Inge beleragadt a hátán lévő sebekbe, nem merte megigazítani, nehogy újra fölszakadjanak. Már három napja...
Ült a priccsen, félőrülten, mindkét kezével égővörös hajába markolva, amely már jócskán hosszabb volt a kelleténél.
Lépteket hallott, de nem nézett fel, csak mikor az illető a cellája ajtaja előtt állt, és megköszörülte a torkát. Narcissa Malfoy volt, kezében kulcsokat zörgetett.
A kulcszörgésre már felkapta a fejét; valahonnan mélyről felfelé tört belőle az, amit egykor életösztönnek hívott, ami mindig mindenhonnan kimentette, ami egész lényét utánozhatatlanná tette, és aminek soha egyetlen nő sem tudott ellenállni. Talán most elengedik...?
De Narcissa belépett a cellába, magukra csukta az ajtót, és ráfordította a kulcsot. Bill már nem őt nézte, hanem makacsul meredt a padlóra, kopott csizmája orrát tanulmányozta. Nem. Elege volt már – nem mond nekik semmit, nem adja meg magát, kínozhatják, amíg bele nem gebednek...
– Fordulj ide. Háttal – szólt Narcissa. Furcsán gyengéd volt a hangja; nem olyan kemény és gúnyos, mint fent, amikor egy vérárulóhoz beszélt; mintha Bill egy pillanatra saját anyját hallotta volna. Kelletlenül megfordult, és így a hátát mutatta az asszonynak, úgy várta az ütést. Vagy a kínzást. Mindegy volt már.
Ám a várt fájdalom elmaradt; valami koppant a padlón, Narcissa leült mögé, és mindkét kezét a fiú vállára simította. – Vesd le az inged – utasította.
Bill fásultságát mintha elfújták volna, összerázkódott az undortól. Elhatározta, bármit is tesz vele Narcissa, ami egy kicsit is megalázó, ő felugrik, és puszta kézzel fojtja meg... Hiszen sem így, sem úgy nem kerülne ki élve ebből a pincéből. Gépiesen kigombolta az ingét, és megborzongott, ahogy a hideg levegő végigsimított meztelen bőrén. Narcissa lecsúsztatta az inget a válláról; Bill felszisszent, mikor a durva anyag kiszakadt a sebeiből, és hallotta, ahogy az asszony lélegzete elakad, amint megpillantja a hátát. Rettenetesen ronda lehet. Eddig sem próbálkozott szemügyre venni a sebeit vagy javítani valahogy a helyzeten. Teste egyébként is tele volt kisebb-nagyobb átok ütötte sebek helyével, némelyik heg rózsaszínesen fénylett, némelyik még mindig vörösen izzott, valamelyik már alig látszott. Hát most újabbakat kapott melléjük. Nem érdekes. Ekkor viszont újra érezte a fájdalmat...
Csorgás; hirtelen jéghideg víz borította be sajgó, vérző hátát, pillanatig mintha késsel szurkálták volna, kis híján felugrott. Narcissa kimosta a sebeit, majd néhány lassú, koncentrált pálcamozdulattal úgy-ahogy összeforrasztotta őket. Már amennyire lehetett, átkos sebek nagyon nehezen gyógyultak be.
– Kész – mondta, mikor végzett, ezúttal ridegebben. Bill még mindig háttal ült neki; a zajokból ítélve Narcissa felállt, és leporolta a talárját.
Bill ekkor maga is felállt és szembefordult vele, ám a hirtelen mozdulattól megtántorodott, a falnak kellett támaszkodnia. Gyenge volt, mint a harmat, legalábbis úgy érezte magát, mint – mit szépítse, mint a mosott szar. Úgy meredt Narcissa Malfoyra, hajdani Narcissa Blackre, mintha kísértetet látna.

Narcissa Malfoy arca szép volt, még akkor is, ha kegyetlen volt, ha gyötrődött, ha undorodott, ha fenn hordta az orrát, mint egy királynő. Bill sokszor találkozott hozzá hasonló nőkkel, és rendszerint eltűnődött azon, vajon egy ilyen nő hogyan szerethet. Képes-e egyáltalán egy gyilkos szeretni? Egy halálfalófeleség? Vajon az ágyban is olyan hideg, hogy megfagy körülötte minden? És miért nem fagyasztották meg egymást Lucius Malfoyjal, még mielőtt eldöntötték volna, hogy jó hívek módjára ártatlan embereket irtanak, mindenben Urukat követve?

– Miért...? – Bill csak ennyit kérdezett, teljesen értetlenül.
– Lucius megöl, ha továbbra is hallgatsz – susogta Narcissa, mintha csak félne, hogy az illető meghallja valahonnan. – Vagy ha nem ő, hát a Nagyúr biztosan. Ezzel nem segítesz a családodon.
Bill hallgatott. Mégis, milyen jogon mondja ezt neki éppen Narcissa?! Mit tud ő erről?
A hirtelen jött indulattól gyorsabban kezdte kapkodni a levegőt, és haragtól szikrázó barna szemei a nő jéghideg kék pillantásával találkoztak. Így, állva jóval magasabb volt, mint Narcissa, és a harag visszaadott valamennyit elvesztett életerejéből. Narcissa önkéntelen is tett egy lépést hátrafelé. – Mondd, miért nem hagysz békében itt rohadni?! – fakadt ki Bill.
Narcissa sokáig nézett rá.
– Van egy fiam – mondta szomorúan.

– Cissy!
Észre sem vették a lépcsőn közeledő alakot. Lucius Malfoy mint a villám, termett ott Narcissa mögött, belemarkolt felesége hajába, és annál fogva cibálta ki a folyosóra. – Te meg mi a jófenét csinálsz itt, ennél? Nem megmondtam, hogy odafönt van dolgod?! – Undorodó pillantást vetett Billre. Pálca villant, a rács becsapódott, s két ujj vastagságú láncok fonták körbe.
Bill pedig csak állt ott, elhűlve, agyában egymást kergették a gondolatok.
Mi volt ez?
Még mindig látta Narcissa szemeit, ahogy rá nézett, és a fiára gondolt, meg erre az egész nyomorult életre. Az emeltről sikolyt vélt hallani.

Változott a szín.
Bill jéghideg márványpadlón térdelt, hátrakötözött kezekkel, pálcájától megfosztva. Emberek állták körül, egyesek gúnyosan röhögtek, mások kiköptek, a centrumban pedig ők voltak ketten, ő térdelve, és fölötte Lucius Malfoy, pálcát szegezve rá. Szemeiben olyan gyűlölet és undor izzott, hogy azt maga Voldemort is megirigyelhette volna.
– A pálcámat... akarom – nyögte Bill.
– Hogy mit mondtál?
A körülöttük állók rettentő jól szórakoztak.
Bill keményen állta a másik tekintetét. – Mi van? Nem mernél kiállni ellenem, Lucius?
Lucius orrcimpái remegtek a visszafojtott dühtől, a kezében a pálca nemkülönben. Nyilvánvalóan legszívesebben halálra átkozta volna Billt.
– Ostoba, mocskos kölyök! Nem érdemled meg, hogy pálcát fogj a mocskos véráruló kezedben! Majd én megmutatom, mi jár neked! – Bill felkészült a cruciatusra, ehelyett Lucius bőrcsizmájával teljes erőből gyomorszájon rúgta a fiút. Bill összegörnyedt, orra majdnem a padlót súrolta, úgy kapkodott levegő után.
– Jól nézzétek meg! Micsoda harcias kis véráruló! – harsogta Lucius, és az emberek a szobában vele nevettek. Egyetlen egyet kivéve. Narcissa teljesen közönyös arccal állt férje háta mögött, úgy nézte hol Luciust, hol Billt. – Tudd, hol a helyed, kölyök! Crucio!
Bill testének minden egyes apró sejtjét átjárta a kín... Hogyan is próbált volna meg ilyesmire felkészülni? Nem, nem, ezt nem lehet elviselni... Ennél még a halál is ezerszer jobb...

Halálosan kimerülve, lihegve, verejtékezve feküdt a hideg kövön. De Lucius nem kegyelmezett neki.
– Halljam, mit tudsz a Rendről?! Kik a rendtársaid? Hallod?! Féreg! Nem látod többet a családodat, ha nem válaszolsz nekem, itt áslak el a kert végében!
De Bill makacsul, minden erejét és állhatatosságát latba vetve, összeszorította a száját, és hallgatott. Inkább ő haljon meg, inkább ő vesszen el, mint mindenki más a családból...
Mióta visszaköltözött Angliába, őt és apját egyfolytában halálos veszély fenyegette. Charlie messze volt, Romániában, odáig nem mennek utána, a többiek a Roxfortban, Percy pedig Caramel segge lyukában. Arthur és ő viszont a Rend aktív tagjai voltak, és rendszeresen teljesítettek kisebb-nagyon feladatokat. Ebbe beletartozott a Rejtély- és Misztériumügyi Főosztály bejáratának őrzése... És most Bill átkozta magát a saját hülyeségéért, amiért a tegnap estéjét egy londoni kocsmában múlatta, az Odú biztonságos bűvköre helyett...
Lucius nem hagyta abba, amíg Bill eszméletlenül nem feküdt előtte. Már csak a hangokat hallotta maga körül, teste, úgy hitte, időközben teljesen felmondta a szolgálatot. Még ha akart volna se tudott volna bármit is bevallani Lucius Malfoynak.
– Valaki kaparja össze, és vigyétek le – jutott el hozzá tompán Lucius hangja.
Talár suhogott, egy jó illat hajolt fölé. Narcissa keze a nyakára simult; beleütközött a görbe agyarba, amit Bill fülbevaló gyanánt viselt. Arcán érezte a nő lélegzetét. Aztán durva férfikezek megragadták a karját és a lábát, és inkább csak sejtette, mint tudta, hogy egy lépcsőn viszik lefelé. Ezzel kezdetét vette a raboskodás a Malfoy-kúrián...

Változott a szín.
Csaknem térdig érő hóban gázolt, (úgy hitte) véres nyomokat hagyva maga után. Vállára csak egy vékony köpenyt kanyarított, azt, amit Narcissa kimentett neki. Minden lépéséért meg kellett küzdenie, és attól félt, most, hogy már szabad, nem jut el élve az Odúba. Felmarkolt egy kevés havat, és rányomta a mély vágásra az arcán, amit Lucius pálcája hasított rajta. A háta jórészt begyógyult, de ez még mindig égetett... Pálcája nem volt... Az ő hőn szeretett, tizenkét hüvelykes, magyal-sárkányszívhúr pálcája...
Ment, félholtan, és várta, mikorra lesz annyi ereje, hogy el tudjon hoppanálni Widra St. Capdelbe...
– William!
Ez az ő neve lenne?
Megfordult. Egy fekete alak szaladt feléje, szőrmesapkával a fején. Narcissa Malfoy volt. Mikor az asszony lihegve odaért hozzá, mindkét kezével megragadta a köpenye szegélyét. – William... Bill... bocsáss meg... én... – Szeme sarkában egy könny buggyant ki.
Vigyázz vele, súgta Billnek a jobbik esze. Ki tudja, milyen jó színész.
De hát megszöktetett!
– Lucius... őrjöng. Utánad küldött néhány embert. Úgy találtalak meg, hogy én is jelentkeztem. – Átnyújtott Billnek egy pálcát. – Pálca nélkül... nem tudsz menekülni.
Bill elhűlve meredt rá. Narcissa, amint megszökteti a fogságból, majd utána jön, lop neki egy pálcát, és kéri, hogy bocsásson meg neki azért, ami a kúrián történt... A nő egyik keze még mindig a köpenyét markolta, és ő arra gondolt, vajon ki halt még meg ott a kúrián, akinek a pálcáját most megörökölte... Mert ez nem egy halálfalóé volt, annyi szent.
– Nem tudsz hoppanálni se, igaz? – Az asszony nem várta meg Bill válaszát, megragadta a kezét, hogy együtt tűnjenek el a semmiben...

Bill cseppnyi londoni lakásának nappalijában ültek, ami konyha és hálószoba is volt egyben. Bill nem sokkal a visszaköltözése után vette ezt a lakást, arra az esetre, ha kicsit el akarna tűnni a család szeme elől.
Narcissa elküldte a patrónusát, egy macskát a Malfoy-kúriába. Azóta néma csendben ültek egymással szemben.
– Ha holnap úgy megyek vissza, hogy nem öltelek meg, ő öl meg engem – szólt az asszony.
– Lucius?
– Vagy más.
Bill összeborzongott. Lehetséges lenne, hogy... a Nagyúr?
Olyan hirtelen hajolt előre, hogy Narcissa ijedten rezzent össze. – Hol van most Voldemort? Mit csinál? Mit tudsz?
– Kérlek... – Narcissa szemeiben vad riadalom ült, ahogy a Nagyúr nevét meghallotta. Valószínűleg otthon sem szokták néven nevezni a nagyfőnököt... – Ha nem faggatsz, én se faggatlak téged.
– Akkor minek vagy itt? – vetette oda a fiú. – Úgysem fogok semmit mondani.
– Én mégúgy se vagyok köteles. – Narcissa hirtelen megint ismét „önmaga” lett: arrogáns és hideg, mint a jég. Aztán hosszan sóhajtott. – Lucius...
– Mi van vele?
Narcissa csak a fejét rázta. – Egy szörnyeteg. Azt hiszi, hatalma van mindenki fölött, azt hiszi, majd zokszó nélkül teszem, amit mond, és Dracót is... – Hirtelen elhallgatott.
Bill felvonta a szemöldökét. – De hát nem vagy köteles azt tenni. – Arra meg nemigen volt kíváncsi, mi mindenre kényszeríti Lucius Malfoy az egyetlen fiát.
– Te ezt nem értheted...
Bill indulatosan felállt. Tudta, hogy félelmetes látványt nyújt mocskos ruháiban, a vágással az arcán, csimbókos hajjal, és most készült kíméletlenül rájátszani erre. – Igazad van. Tényleg nem értem. Hogy egy elvileg intelligens nő, mint te vagy, hogy képes együtt élni egy ilyen alakkal, mint Lucius. Egy gyilkossal! Mert mondd, hogy nem az! És mondd, hogy te nem vagy ott mindig a jobb oldalán! Azt én nem tudom, hogy Draco milyen, de Draco egy gyerek, és ha hagyod, hogy mindenben az apját kövesse...
Erre Narcissa is felpattant, mindketten fújtak egymásra, mint két dühös oroszlán, és közel voltak ahhoz, hogy pálcát rántsanak.
– Dracónak ehhez semmi köze. De Lucius mellett ugyanolyan élete lesz, mint nekem. Nem hagy neki választási lehetőséget, ahogy nekem sem hagyott annak idején.
– Akkor miért nem hagyod el?
– Lucius... nem volt mindig ilyen – hajtotta le az asszony a fejét. – De amit veled tett, az volt az utolsó csepp a pohárban. Sohasem láttam még ilyennek. És arra kell gondolnom, hogy velünk is... hogy velem is...
– Érdekből mentél hozzá, nem? – Bill hangja érzelemmentes volt.
– Tulajdonképpen igen, de...
– Akkor meg van oldva a probléma. Fogod Dracót, és elhagyod Luciust. Menedéket kérsz, mondjuk tőlünk, a Rendtől. Mi megvédjük az ártatlanokat. Te rengeteget tudsz, ami nekünk hasznos lehet... Azért jöttél, hogy segíts, nem? Akkor tedd azt! – Narcissa kényelmetlenül feszengett. – Vagy ahhoz is gyáva vagy?
Pillanatnyi csönd. Aztán a nő arcul ütötte Billt, hogy csak úgy csattant.
Bill nem szólt, pedig a vágás az arcán felszakadt, és kis vércsík indult el az állkapcsa felé. Narcissa látta ezt, és rögtön elszégyellte magát.
– Sajnálom.
– Én is.
– Rendbe hozom.
– Nem kell.
A fiú egy kendőt szorított az arcára, és visszahuppant a fotelba. Narcissa szintén. – Le kéne mosakodnod – szólt a nő. Valóban, Bill rettenetesen nézett ki, az arca is soványabb volt, mint mikor elfogták Londonban, ráadásul a családja napok óta nem hallott felőle. És neki nem az volt az első dolga, hogy értesítse őket, hanem helyette itt van, Narcissa Malfoyjal.
– Nem mondod – morogta gúnyosan.
– Enned is kéne.
– Hát etess meg.
Bill ezt nem gondolta komolyan, Narcissa mégis felállt, és tevékenykedni kezdett az ő konyhájában, valami ehető után kutatva. A fiú némán követte minden mozdulatát. – De előbb tényleg mosdanod kéne – fordult megint felé a nő –, mert aztán elfertőződnek a sebeid, és mehetsz a Mungóba.
– Köszönöm, hogy így aggódsz – gúnyolódott Bill. – A kúrián nem volt nálam pálca. Ez viszont kicsit más helyzet. Most nálam van egy pálca, még ha jóval szarabb is, mint az enyém volt, és nem bízom benned.
Narcissa vállat vont.
– És ha elmegyek fürödni, utána mesélsz a Nagyuradról?
– Talán.

Tíz perccel később Bill elmerült saját fürdőkádjában, és el is csodálkozott rajta, mennyi mocsok ázott le róla. Való igaz, ezerszer jobban érezte magát tisztán, frissen mosott hajjal, de a víz eszméletlenül csípte a sebeit. Ez annak a jele, hogy gyógyul – mondta mindig Molly.
Anya...
Pálcáját maga mellé rakta, hogy ha Narcissa meg akarná támadni, legalább ne legyen olyan könnyű dolga. Bár eddig nem mutatott sok hajlandóságot... Ha meg akarta volna ölni, egész eddig megtehette volna. Otthagyhatta volna Lucius kezei között. De még pálcát is adott a kezébe...
Eltökélte, hogy nem számol be a családjának, mi történt vele. Majd kitalál valami mesét. Biztos halálra aggódják magukat... De hát mit tudnának csinálni, ha tudnának is róla? Hiszen Bill élve megúszta. Az pedig, hogy Narcissa Malfoy szöktette meg, épp eléggé ambivalens, és csak gyanúsítgatásra adna okot.
Lassan kezdte magát jobban érezni valamivel.
Elhatározta, hogy bosszantja egy kicsit Narcissát, így egy szál törülközőben ment ki a nappaliba. De a nőnek a szeme se rebbent, úgy csúsztatott elé egy tányér... valamit. Bill oda se nézett, csak nekiesett a kajának, napok óta alig kapott enni, bár az éhséget egy idő után már nem érezte. A gyengeséget annál inkább. És most apránként minden tagjába kezdett visszatérni az erő.
– Mutasd magad – kérte Narcissa, és mögé sétált, hogy szemügyre vegye a hátát. – Nincs valami gyógyfüved itthon?
– Csak amik a munkámhoz kellenek – válaszolt ő.
Narcissa válogatott a különféle kencék között, aztán egynél megállapodott, és ismét nekiállt, hogy kezelésbe vegye a fiút. A gyógyfüves kenőcs mindjárt tompította az égő fájdalmat. A nőt nemigen zavarta, hogy Bill gyakorlatilag meztelen.
– Tudod, nem emlékeztetsz a fiamra – mondta Narcissa.
– Mert nem is – így Bill. – Én griffendéles voltam, most meg véráruló vagyok.
Narcissa hallgatott. Mikor elkészült, hátrébb lépett.
– Megígértél valamit – szólt Bill.
– Nem ígértem semmit. Azt mondtam, talán.
A fiú felállt, s kihívóan nézett le Narcissára. Még mindig nem tudta, miért jött utána, miért jött fel hozzá, és ő miért hagyja, hogy gondoskodjon róla; de eltökélte, hogy valahogy kiszed belőle mindent, amit tud. Narcissa ekkor felemelte az egyik kezét, és Bill arcára simította, oda, ahol a seb volt. – Egy „véráruló”, aki bátrabb, mint a saját férjem. Tudod, Bill... néha olyan, de olyan magányos vagyok...
Hoppá!
Bill elkapta Narcissa csuklóját. – Mit akarsz ezzel mondani?
– Csak azt, hogy... hogy te nagyon... – A fiú lélegzete elakadt, az asszony ugyanis szabadon maradt kezével végigsimított a nyakán, majd levándorolt a mellkasára... Bill megremegett, de csendben hagyta, hogy Narcissa cirógassa. Őrület... Így simogatta már bent a cellában is... Vagy ha nem is így, de úgy, mint egy mindenre képes, kiéhezett nő, aki a férjétől nyilván soha nem kapja meg igazán, amire vágyik. Lassan vörös köd ereszkedett Bill agyára. Mit tegyen? Mutassa meg Narcissának, hogyan szeret egy véráruló? Elvégre ő maga is kíváncsi volt rá, hogyan szeret egy gyilkos felesége... Ők ketten tűz és jég. Úgy megmutatja ő Narcissának, hogy örök életére megemlegeti... Ujjait a nő tarkójára kulcsolta, magához rántotta, és vadul, erőszakosan megcsókolta.
Narcissa cseppet sem tiltakozott. Belement a játékba, és legalább olyan hévvel csókolta vissza Billt. Körmeit a fiú meztelen hátába vájta, s hagyta, hogy a másik leráncigálja róla a talárt.

Reggel volt. Mire Bill kinyitotta a szemét, Narcissa az ágya szélén ült, már teljesen felöltözve.
– Jobb reggelt – mosolygott rá a nő. – Nem aludhattál valami jól, szegénykém, fél éjszaka beszéltél álmodban.
– Tényleg...? – Bill álmosan pislogott. Volt valami nyugtalanító Narcissa mosolyában.
– Igen – állt fel az asszony. – Azt, hogy „ne”, és hogy „Misztériumügyi Főosztály”...
A fiú rémülten ült fel. – Hogy mi?
– Én nem tudom – mosolygott még mindig Narcissa; majd odahajolt Billhez, és futó csókot lehelt a szájára. Az azonban alig figyelt rá. – Mennem kell. Lucius már tombolhat. Majd azt mondom neki, hogy elveszítettelek... – Narcissa intett, és kifordult a szobából.
Mire Bill kiért utána a folyosóra, az asszony már elhoppanált.


Ismét változott a kép.
– Megölöm azt a ribancot!!
Bill fel-alá járkált a Grimmauld tér 12. egyik emeleti szobájában, és a dühtől magánkívül a falhoz vágott egy Lángnyelv whiskys üveget. Egyetlen, csak egyetlen éjszaka erejéig megbízott Narcissában, erre... az apja kis híján belehalt!
Neki kellett volna tegnap éjjel őrségben lennie, de Molly és Arthur lebeszélték, mondván, pihenje ki magát. Itthon azt hazudta, hogy a Gringotts miatt kellett napokra eltűnnie... És ő hetyegett Narcissával... Ó, Merlinre!
Leroskadt egy rozoga székre, és a kezébe temette az arcát. Sajnálta, hogy még mindig nem elég részeg.
Ekkor Ginny bukkant fel az ajtóban. – Mi a baj, Bill? – A kislány rögtön észrevette a széttört üveg maradványait.
– Én tehetek róla... én... nekem kellett volna őrködnöm tegnap...
– Ne beszélj hülyeségeket! – Ginny megindult felé, és ő felállt, a karjaiba zárta a húgát. Ahogy a vörös loboncos fej a mellkasába fúrta magát, Bill is megnyugodott egy kissé, és némileg pozitívabban kezdett gondolkodni. Lehet, hogy mégsem Narcissa árulta el. Lehet, hogy Lucius szedte ki belőle. Vagy lehet, hogy a kígyó, és hogy épp az apja volt ott, csak véletlen egybeesés... Merlinre, bár így lenne!
Szörnyen dühös volt magára, nemcsak ezért. Hanem mert egyre csak egy ember járt a fejében. Narcissa. Narcissa...

Másik helyszín, másik kép. Narcissa és Bill ismét Bill lakásán álltak, egymással szemben.
– Hányszor mondjam még, hogy elhidd, nem én voltam?! – tajtékzott Narcissa. – A Nagyúr egyébként sem köti Lucius orrára, mik a tervei!
– Igen? Most már hajlandó vagy mesélni erről a te Nagyuradról? Mégis, mit akarsz elérni, ha már segíteni nem vagy hajlandó?!
– Bill, kérlek, én... szeretlek.
A legmélyebb csönd, amit hallott valaha ez a lakás. Bill magában ízlelgette a súlyos szavakat. Hogy Narcissa Malfoy... szereti... éppen őt!
– Nem hiszem el – vetette oda, pedig bensőjében határtalan indulatok dúltak. Vajon azért, mert... szerette volna, ha igaz, amit a nő állít? – Az ilyesmit be is kell ám bizonyítani. Nem elég annyi, hogy „nem én voltam”.
Narcissa ekkor odalépett hozzá, és megcsókolta. Bill pedig... szíve legmélyéből ujjongott. Miközben az eszével tudta, hogy ez bűn, a legnyilvánvalóbb árulás, amit a családjával szemben elkövethet. De csak ölelte tovább Narcissa Malfoyt...

Ismét másik szín. Ugyanaz a szituáció; ámde Bill nem Narcissát ölelte, hanem egy hozzá hasonló, de karcsúbb, szebb, fiatalabb alakot. Bill boldog volt Fleur Delacour mellett. A lány elhozta neki azt, amiben már nagyon régen nem volt része: napfényt, örömöt, felszabadultságot. Menekülést a béklyók közül, leszámolást az eddigi démonokkal. Innen Narcissa és a vele való affér olyan színben tűnt fel, mint egy kamaszos eltévelyedés, egy heg, amit nem mutogatunk senkinek, olyan helyen van. Hogy is hihette egykor azt, hogy szereti, hogy őmiatta el kell hagynia a családját?
Most pedig megteszi, amit már jó ideje tervezett.
Mikor ajkaik elváltak, Bill benyúlt a talárja alá, és egy kis dobozt húzott elő. Abban pici, ezüst jegygyűrű csillant meg.
Fleur felsikkantott, és újból Bill nyakába vetette magát. Immár menyasszonyként.

Újabb kép. Bill ráérősen pakolászott a lakásán, és egy kis rózsaszín törpegolymókhoz beszélt, amit Fred és George sóztak rá, mikor legutóbb a boltjukban járt. Tulajdonképpen egész aranyos kis jószág volt, legalábbis néha feldobta a napjait, mikor Fleur éppen nem volt ott. Az jutott eszébe, az állatka legalább annyira bájos, mint leendő felesége... Édes Merlin, már csak néhány nap az esküvőig. Már erre a lakásra sincs szüksége, Fleurrel megkapják a Kagylólakot, éppen a tengerparton, mert Fleur Franciaországban is a tenger mellett lakott...
– Na, mit szólsz, Lizzy? Jövő héten koszorúslány leszel Charlie vállán.
A törpegolymók egyetértően szuszogott.
Ekkor kopogtak.
– Szabad! – kiabált ki Bill. Gondolta, Molly jött át dirigálni, segíteni a rendrakásban, egyszóval azt csinálni, amit imád: sürgölődni-forgolódni.
Az ajtóban a könnyáztatta arcú Narcissa Malfoy állt.
Billben megállt az ütő. Éppen most... Lassan egy éve már, hogy nem látta Narcissát. Fleur mindent feledtetett vele. Azóta... Lucius megjárta az Azkabant, kitört a varázslók háborúja, Dumbledore meghalt, és azt rebesgetik, Draco Malfoy szintén beállt halálfalónak, és vissza sem megy a Roxfortba...
– Mit akarsz? – kérdezte Bill barátságtalanul.
– Csak hallottam, hogy... megnősülsz. Gratulálok.
– És ezért bőgsz?
–...
– Figyelj, Cissy. Mi most háborúban állunk egymással. Érted? Te az egyik, én a másik oldalon. És semmi nem változtat azon, hogy a te barátaid az én barátaimat gyilkolják le. Hiába jöttél, nem tudok segíteni...
Narcissa tehetetlenül állt a szoba közepén. – Igazad volt – rebegte. – Tényleg gyáva vagyok. Gyáva vagyok, hogy Lucius mellett maradok, gyáva vagyok, hogy azt gondolom, csak így tudom megvédeni a fiamat, és gyáva vagyok, hogy közvetlenül az esküvőd előtt idejövök hozzád, és könyörgök, hogy szeress. – Az asszony most már nyíltan sírt. A könnyek végigfolytak az arcán, és Billt egyszerre elfogta a vágy, hogy lecsókolja őket, egyesével... Valami vigaszt nyújtson ennek a kárhozott asszonynak, aki – bár ezt semmi pénzért nem vallotta volna be ténylegesen magának – rendszeresen felbukkant a gondolataiban. Akkor is, mikor Fleurrel szeretkeztek. Mikor Greyback megtámadta, holdtölte előtt egy nappal félig eszméletlenül feküdt a Szent Mungóban, szándékosan kérve, hogy üssék ki, nehogy vad kétségbeesésében kárt tegyen magában – mintha éjjel egy ismeretlen valaki lopózott volna a szobájába, és hajolt volna fölé, akinek éppen olyan illata volt, mint Narcissa Malfoynak...
Az egyetlen átok, amit ő sem tud megtörni. Ez a nő. Két ujjal felemelte Narcissa állát, és mélyen a szemébe nézett...

Sötét szoba. Bill fel-alá járkált Narcissa előtt. Megint csak eltelt némi idő; Narcissa arca megnyúlt, szürkébb lett, és Billé nemkülönben. Láthatatlan, áthidalhatatlan feszültség ült köztük.
– A testvérem volt! – kiabálta Bill, és öklével nagyot csapott az asztalra. – Ki tudja, melyikőtök felelős a haláláért! Lehetett akár a drágalátos unokanővéred, Bellatrix! Vagy – lehettél akár te is! És ezek után van képed idejönni! Össze se tudom számolni, hány embert vesztettem el, aki fontos volt nekem!
– Te is tudod, hogy erről nem én tehetek – suttogta Narcissa. – Te is tudod, hogy csak Draco után mentem vissza a kastélyba. Nincs közöm a testvéred halálához. De ha bosszút akarsz állni, akkor rajta. Most itt vagyok. Megteheted.
És Bill csak nézett rá, merőn. Nem tette meg. Pedig annyira meg akarta...

Ismét másik szín.
A Kagylólak ablakán betűzött a kora tavaszi napfény. Amivel Bill Weasley a legkevésbé sem törődött.
Azzal annál inkább, hogy Fleur házon kívül volt. Nem bírta már elviselni felesége jelenlétét a szobában.
Fleur háta mögött kisebb-nagyobb rendszerességgel lopott órákat egy másik nőtől, miután nem is olyan régen, egy éve Lucius Malfoy rejtélyes körülmények között meghalt. Az egy dolog, hogy háborús bűnösnek számított – de amitől Merlin végképp nem óvta meg szerencsétlent, az a saját felesége volt. És Bill a legkisebb szánalmat sem érezte Lucius Malfoy iránt. Amivel viszont immáron képtelen volt maga megküzdeni – az állandó, enyhíthetetlen lelkiismeret-furdalás, ami különösen akkor volt borzasztó, ha Fleur egy légtérben tartózkodott vele.
És most, ezen a szép tavaszi napon megelégelte.
Család...
Soha nem lesz neki olyanja. Mikor Fred meghalt, ő úgy érezte, soha többet nem lenne képes bármilyen hasonló kínt elviselni, nem bírná ki, ha őmiatta vagy más miatt még valakinek szenvednie kéne... Szerette Fleurt, aztán megcsalta... És Fleur nem értette, miért nem esik már teherbe.
Mindjárt vége van...
Szépen, komótosan megfogalmazta a levelet, amit húgának szánt.

Drága Ginny!
Mikor ezt megkapod, már valószínűleg nem leszek az élők sorában. Amit vele küldök, azt te, és csakis te nézheted meg, és kérlek, ne beszélj róla senkinek, főleg apának és anyának ne. Így is nehéz lesz nekik, ami rájuk vár. És ne haragudjatok rám.
Bill

Mikor végzett, pálcáját a homlokához érintette, és emlékeinek ezüstös-fénylő szálait egy kis fiolába töltötte.

***

Ginny fázósan húzta össze magát Harry mellett az ágyban. Férje hiába kérdezgette, mi baja, egyszerűen nem tudott neki mit mondani. Baj volt egyáltalán? Haragudnia kellett volna Billre?
Nem tudott, nem volt rá képes. Miután látta az emlékeket, hosszú percekig némán zokogott egy sarokban; olyan közel volt Billhez, hogy szinte meg tudta volna érinteni, de az egész csak káprázat volt, délibáb. Bill halott.
De ő mégis erősnek érezte magát; meg fogja találni Narcissa Malfoyt...

VÉGE









12 megjegyzés:

  1. Kedves író!

    Tél-faktor: A tél-faktor itt nemcsak az évszak megjelenítésével, hanem Narcissa jellemzésével, valamint a címben is megjelent. Ehhez még hozzátett a gyász és Ginny bánata, szomorúsága is.
    7 pont

    Összkép: Kissé elmosódott a történet, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy az emlékek alig különülnek el egymástól. Más betűtípussal vagy egyéb módon ezt jelezni kellett volna. Ettől eltekintve szép ívet fut be a novella, különösen tetszett a lezárása. A stílus is tetszett, bár az emlékeknél voltak azért döccenők.
    5 pont

    Páros-kémia: Ez maximálisan meg volt. Különösen azt tetszett, ahogy Bill elemezgette magát, és végiggondolta, hogy mit kellett volna másképp csinálnia. Jól fejeztetd ki az érzelmeket és a két karakter közötti kettősséget, különbözőséget.
    7 pont

    Titkos kulcs: Ennek a kulcsnak nem sok szerepe volt, hacsak az nem, hogy kivételesen nem tudott egy „átkot” megtörni, pedig az csak egy nő szerelme volt. Így átvitten egész jól megvan.
    4 pont

    Szubjektív: Kicsit hiányoltam azt, hogy nem derült ki, hogyan halt meg Bill. Bár érthető, gondolom az olvasó fantáziájára akartad bízni. Számomra két verzió lehetséges: vagy öngyilkos lett vagy megölette magát? Érdekes kérdés.
    6 pont

    Köszönöm, hogy olvashattam!

    Üdv: LL, zsűri tag (Kritika Klub tag, megtalálsz minket a Merengő fórumán.)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Író!

    Köszönöm, hogy olvashattam a történetedet :)

    1., Tél-faktor:
    picit hiányosnak érzem, bár szerepel főként átvitt értelemben a tél fagyossága, jégszívként is.
    6 pont

    2., Összkép:
    A történet első harmadáig azt hittem, hogy a hatos könyv után, a hetes elején járunk :/ valahol jó lett volna jelezni a leírásban, hogy melyik HP kötet idején kezdődik a fic.
    A másik gondom a sok időbeli ugra-bugra, pl. az elfogásakor történtek furcsán hatnak később felsorolva. (LL-hez csatlakoznék, én is legalább váltott betűtípust használnék a különböző időesemények ábrázolására; hol simát, hol dőltet.)

    Amit nem igazán értek, kétszeri olvasás után sem, hogy Narcissa elküld egy patrónust, Bill meg nem? meg időnként fura az is, hogy Mollyként hivatkozol Bill anyjára, ahelyett hogy édesanyja szót használnál.

    A vége számomra levegőben lóg, én el nem tudom képzelni, hogy ilyesmi miatt öngyilkos legyen valaki; ha meg megszökött Narcissával, akkor felesleges elküldeni emlékeit Ginnynek.
    4 pont

    3., Páros kémia:
    Jól működtek együtt, de mivel Bill központú a történet, az ő szemszögéből látunk mindent, Narcissa indítékai, valós érzelmei csak áttételesen vannak jelen.
    6 pont

    4., Titkos kulcs:
    Semmi szerepe nem volt :// ejnye-bejnye! 3 pont

    5., Szubjektív:
    A melodramatikus vége miatt miatt fogok pontot levonni, mert amúgy jó történet.
    Mint írtam az öngyilkosság felesleges ilyesmi miatt, a levegőben lógó vég meg nem kelti fel a kíváncsiságomat, bocsánat.
    6 pont

    További sok ihletet kívánok Neked!
    Mariann

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alkotó!

    Tél faktor: 7 pont
    Az évszak megjelent, áthatotta a sztorit. Télen játszódott, de a hideg, a fagy nem kizárólag fizikailag köszöntek vissza, és ennek nagyon örültem. Mindenképp a maximálisan adható pontot kapod.

    Összkép: 5 pont
    A történet ennek a szempontnak (is) megfelelt – nekem. Értettem mindent, nem zavarodtam bele a jelenetváltásokba. A kezdés jó volt, okos dolog a keretes megoldás, hozzám nagyon közel áll valamiért, úgyhogy többszörösen dicsérem. Mindennek ellenére nem tudom megadni a teljes pontszámot, mert maradt bennem hiányérzet, amit egy másik szempont alatt fejtegetek.

    Páros kémia: 7 pont
    Szerelem, gyötrődés, szenvedés, bizalmatlanság, ellenkezés, az „örök tilos”, vívódás, megcsalás, (nem)elengedés… Ezek mind-mind annak a kapcsolatnak a jellemzői, amelyet elénk tártál, szóval ez is max. pont. Bill és Narcissa viszonya tetszett; elhittem, hogy ők bizony vonzódtak egymáshoz és kellettek a másiknak, nem éreztem OOC-nek, úgyhogy ez rendben is lenne.

    Titkos kulcs: 4 pont
    Ez a része a ficnek viszont háttérbe szorult – vagy csak én vagyok túl kíváncsi, esetleg gyakorlatias, de itt még bőven lett volna mit kidolgozni. Bill munkája nemcsak fontos, de érdekes és kemény meló. Meghatározó, felelősségteljes és nehéz jól csinálni, erről azonban nem sok szó esik. Persze nem feltétlen kell így megközelíteni, de azért jó lett volna a Te meglátásaidról olvasni. Bill tehetsége, képességei és rátermettsége több módon kihasználható ( az egyik sztori épp erre épül a kihíváson) , de persze ez a megoldás bőven megköveteli a részleteket, az átgondoltságot… És talán túl kiszámíthatónak tartottad egy átoktörő foglalkozásának ecsetelését, nem tudom. Viszont elsiklani se kellett volna a tények felett, ugyanis kb. morzsákat hintettél.
    Vagy:
    - tudjuk, hogy Bill átoktörő, és akkor te ezt le is tudtad ennyivel (ami nem gond, csak lehet, hogy nekem voltak nagyobb elvárásaim a témával kapcsolatban, mint ahogy írtam is)
    - vonatkozhat arra az átoktörés szimbolikusan, hogy Narcissa és ő „megtörnek” valamit a románcukkal, ami eleve elátkozott, elítélendő
    - Narcissa megszökteti őt, tehát megszeg egy szabályt
    - Ginny az emlékek által közelebb kerül bátyjához (vagy épp ellenkezőleg), tehát egyfajta lepel lehull, ami akár az átoktörés szinonimája is lehet
    Az is lehet, hogy egyik se, és előtört belőlem a filozófus.

    Szubjektíve: 5 pont
    Jó próbálkozás és ötletes mozzanat volt beépíteni mindebbe Ginnyt, mint egyetlen bizalmast. Szükség volt valakire, aki „mesélhet”, aki által közelebb kerülünk Billhez, viszont bődületesen keveset kaptam a lányból. Értem, hogy nem ő volt a kulcsfigurád, viszont az ő szerepe egyáltalán nem lett kidolgozva. Mintha pusztán elébem lett volna hányva, „tessék, itt van, képzeld mögé a többit”-módra. Az érzései, a meglepődés, hitetlenkedés, együttérzés vagy utálat(?) amit vártam… Nos, ezek állítólagosak, feltételesek maradtak. Az utolsó mondat elég „durva” és nyers, nem illeszkedik, mintha kilöknél, kitessékelnél a történetből. Váratlan és lelombozó ahhoz képest, milyen jó kis monológot lehetett volna rittyenteni ebből. Meg kéne ragadni minden ilyen lehetőséget, ha adott a helyzet. Summa summarum, több Ginny, leheletnyivel több Weasley (hogy talán sejtettek valamit, Fleur – a szerepe, az érzései; mert biztosan megérezte Bill távolodását, mivel véla), és akkor mindjárt más lett volna a helyzet. Ginny szerepe tehát rendesen felcsigázott, megörültem, támogattam, ugyanakkor a történet végére feleslegesnek éreztem… Ennek ellenére tetszett az egész! Köszönöm, hogy olvashattam!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Író!

    Mivel szorít a határidő, jelenleg csupán a pontokat hozom; a kifejtett véleménnyel/magyarázattal a következő napon érkezem majd.

    1. Tél-faktor: 5 pont
    2. Összkép: 4 pont
    3. Páros-kémia: 4 pont
    4. Titkos kulcs: 3 pont
    5. Szubjektív vélemény: 5 pont

    VálaszTörlés
  6. Tél faktor: Kissé kevésnek éreztem, noha télen játszódik és az elmúlás is metaforikusan megjelent. 6 pont
    Összkép: Logikusan felépített történet, aminek a kerettel adtál egy pluszt. Tisztán, világosan végigvezettél rajta, hogy jutott Bill addig, hogy feladja az egészet, bár én még néhány jelenetnek örültem volna. Ami zavaró volt, hogy az elején nem lehetett pontosan betájolni, a kronológiába hol is illeszkedik ez a történet. 5 pont
    Páros kémia: Szinte láttam, ahogy pattognak a szikrák kettejük között az első érintésektől kezdve, de én ebben nem éreztem azt a pusztító szerelmet, ami miatt Billnek el kellett dobnia azt az életet, amit Fleur mellett élhetett volna. Inkább tűnt úgy, hogy egymás testi kihasználása a céljuk, Narcissa részéről a valakihez igazán tartozni akarás, de számomra ez nem tűnt szerelemnek. 5 pont
    Titkos kulcs: Hát ez hol veszett el írás közben? 2 pont
    Szubjektív: Tetszett a történeted, jó stílusban írsz, talán ha hosszabb kicsit a történet, még jobb lehetett volna. 5 pont

    VálaszTörlés
  7. Kedves Író!
    Ma már nincs idôm arra, hogy bôvebben kifejtsem a véleményemet, de holnap vissza fogok térni. ;)
    Tél-faktor: 5 pont
    Összhatás: 4 pont
    Páros-kémia: 6 pont
    Titkos kulcs: 6 pont
    Szubjektív: 4 pont

    VálaszTörlés
  8. Akkor az ígért magyarázat a pontokhoz:

    1. Tél-faktor:
    A tél jelen van, de nem hatja át igazán mélyen a történetet. Az első emlék kezdete kimondottan tetszett; ahogy leírod a cellát…, ahogy a hideg elnyomja a bűzt. A hidegséget mint tulajdonságot is felhasználtad, amikor Narcissa viselkedését írtad le – ez is egy ügyes megoldás. Viszont később valahogy feledésbe merül a tél, amit nagyon sajnáltam.

    2. Összkép:
    Az emlékekkel való mesélés egy nagyon jó ötlet volt, talán a vége felé éreztem azt, hogy elfogyott az időd, és egyre nagyobbakat ugrottunk az időben egy-egy emlék között, ami igazán kár. Valamint szívesen vettem volna, ha mondjuk egy-egy emlék után kapunk valamiféle reakciót Ginnytől, ha már ő a mesélő a keretes szerkezet szempontjából – többször kipillanthattunk volna hozzá a merengőből.
    A történet egyik fő témája a Ginny és Bill közötti szoros testvéri kapcsolat – ebből én keveset kaptam; köztudottan nem csípem Ginnyt, de ennél a történetnél mégis hiányoltam, hogy nem láthatok egy kicsivel jobban bele az ő és Bill kapcsolatába. Ez mondjuk inkább személyes vélemény, mert hát a páros-kémia kulcs a szerelem, nem pedig a testvéri viszony… ám ettől függetlenül sokkal jobban át tudtam volna érezni Ginnynek a testvére elvesztése feletti fájdalmát, hiszen láthattam volna, hogy miért is olyan fontos és erős az a testvéri kapocs.

    A keretes forma szépen közrezárta az emlékeket, amiken át egyenesen haladtunk – még ha néhol túl nagy ugrásokkal is – a végkifejlet felé.
    A fogalmazás jó, viszont akadtak fura mondatszerkezetek, nem egészen pontos ragozások, illetve több olyan helyen is maradtak le/el kötőszavak és határozószók, ahol szükségesek lettek volna.

    Amivel nem voltam egészen kibékülve, az a karakterábrázolás, illetve az abból fakadó cselekménybeli logikátlanságok.
    Elsősorban a két főszereplőt emelném ki…
    Voltak olyan pillanatok, amikor sikerült elkapnod őket, amikor el tudtam hinni, hogy tényleg őket látom az olvasott sorokban szólni és cselekedni, ám Narcissa gyakorta csupán megcsúfolt valójának árnyékaként tetszelgett, míg Bill - bár őt nem ismerjük meg fele annyira sem a könyvekből, és a filmekből sem - ingadozott a megsebzett vad és a hisztis, bosszúszomjas kölyök viselkedési szintek között. Nem akarlak megbántani, de ha már véleményt formálok, akkor megpróbálom minél őszintébben tenni azt: kicsit felszínesek, kidolgozatlanok a karaktereid; nem jársz rossz úton velük, de egy bizonyos mélységre szükséges lemerülnie az írónak a szereplők elméjébe és érzelmeibe, hogy ő maga is megismerhesse őket, megfejthesse a működésük mechanizmusát, hogy mi hajtja, mi gátolja őket egy-egy cselekedet során… hiszen csak így tudja átadni hihetően az olvasónak is mindazt, amit szeretne, amit elképzelt.
    Nem szeretnék most ebbe bővebben belemenni, de azért egy-két példát hozok még, amik hozzájárultak korábbi soraim megfogalmazódásához.

    – Miután kiszabadult a fogságából, Bill először kijelenti, hogy bár Narcissa szöktette meg, nem bízik a nőben; erre egy fürdő után egy csepp kétely nélkül falatozni kezdi a nő főztjét, aki az idő alatt aztán bármit belekeverhetett volna az ételbe, amíg egyedül volt a konyhában. Persze abszolút értelmetlen cselekedet lett volna Narcissától, viszont egy huzamosabb ideig fogságban tartott ember, mint Bill, minimum gondolt volna arra, hogy mi van ha… és utána maximum meggyőzte volna magát, hogy Narcissa nem mérgezné meg vagy kábítaná el, hogy visszavigye a kúriára; nem azok után, amiken keresztül mentek. Szóval normál esetben az ilyen összefüggéseket többnyire rögtön meglátja az ember, de egy megkínzott lélek és test már másképp gondolkodik és cselekszik.
    – Narcissa csak Dracóért visszamegy a Roxfortba a csata idején, hogy magához hívhassa, hogy megvédhesse, hogy biztonságban tudhassa. Ezután Billnek gondolkodás nélkül engedélyt ad arra, hogy végezzen vele, pedig ezzel egyedül hagyná fiát a teljesen instabil Luciusszal. Akárhogy nézzük Narcissát, ez abszolút karakteridegen cselekedet volt tőle.

    VálaszTörlés
  9. – Aztán amikor először kezdeményezett Billnél intim kapcsolatot… nos, be kell valljam, egy pillanatra le kellett hunynom a szemem és egy mély lélegzetet vennem… Nem tudom elhinni nyomós háttértörténet és indokok sora nélkül, hogy az a nő, akit én Narcissa Malfoyként ismerek, így (mondjuk ki: kiábrándítóan) viselkedne. Aztán felcsillantottál egy halvány reménysugarat, hogy talán az egész csak egy színjáték volt, és csak azért kínálta fel magát Billnek, hogy információt szerezhessen, amit visszavihet a férjének és Voldemortnak, ezzel bebiztosítva a családja pozícióját és a fia biztonságát… de sajnos egy fél pillanat múlva már ki is ragadtad ezt az apró kapaszkodót a kezeim közül, és nem számított, mennyire is küzdöttem a megfosztás ellen. Ha kint lett volna az OOC figyelmeztetés a fejlécben, akkor is ugyanez a véleményem lett volna érvényes; még ha nem is ért volna akkora arcul csapásként Narcissa ábrázolása, akkor is igényeltem volna a karakter háttértörténetét, vagy legalább annyi információt, hogy tudjam, miért olyan az a karakter, amilyen, miért úgy gondolkodik, cselekszik, ahogy. Persze ezt sokkal nehezebb megoldani, ha nem az adott karakter szemszögéből íródik a történet, de azért nem is kivitelezhetetlen, hiszen megvannak a módszerei annak, hogy közvetve, másik szemszögből is átadjuk egy karakter gondolatait, érzelmeit.
    – Ha Lucius olyan durván rángatta el Narcissát Bill közeléből az első alkalommal, mikor a hátán kezelte le a sebeket, akkor nem igazán értem, hogy miután eszméletlenre rugdosta Billt, és a végén Narcissa odament hozzá... a nyakára tette a kezét… akkor azt miért engedte egy szó nélkül Lucius?

    Ami még a cselekményhez tartozik: túl hirtelen vágtad el a történetet. Bedobtál egy mondhatni ütős véget, ám az ehhez szükséges levezetés hiányzik. Nem kellett volna már sok hozzá, de néhány befejező gondolatot szívesen olvastam volna még Ginnytől.
    3. Páros-kémia:
    Van az a mondás, hogy az alkohol öl, butít és romokba dönt. Nos, a szerelem is – legalábbis ebben az esetben biztos. :)
    Egy kicsit bajban vagyok ezzel a kulcsoddal, mert ott volt a szerelem, szinte végig, de… csak néha-néha éreztem úgy, hogy igazán ott pislákol a sorok között, a karakterek szívében. Úgy fogalmaznék inkább, hogy tudtam, hogy ott van, hogy Narcissa valamilyen – számomra rejtélyes – okból beleszeret Billbe, olyannyira, hogy a végére ez már átcsap kissé a megszállottságba, míg végül a látszólag viszonzatlan szerelem végleg meggyengíti, megtöri a nőt. Bill pedig menekülne ebből az átkos kapcsolatból, de mint az utolsó emlékből kiderül, nem sikerül neki, és inkább egy másik kiutat választ.
    Amit elsősorban tehát hiányolok ennél a kulcsnál, az az, hogy bár vitathatatlanul végig jelen volt a kulcs, a mögöttes indokok sok esetben elmaradoztak - van, amit ki lehet találni, de van, amire ki lehetett volna bővebben is térni, hogy megérthetőbbé váljanak a szereplők. Persze mondhatod, hogy Bill emlékein keresztül nem igazán volt lehetőséged Narcissa érzelmeinek magyarázatára, és jogosan is tennéd ezt, viszont így akkor is egy nagyon fontos blokk maradt ki a történetből ahhoz, hogy egy teljes, kerek egészet alkothasson.
    Az előző szempontnál már kitértem arra, hogy számomra a karakterek nem igazán voltak meggyőzőek és kidolgozottak; nem sikerült igazán megértenem őket.

    4. Titkos kulcs:
    Szerintem te is tudod, hogy ezt a kulcsot elhanyagoltad.
    Az igaz, hogy Bill foglalkozása átoktörő, és hát ő a történet főszereplője, valamint ott volt ez a mondat is, amit szintén lehetett volna még fokozni: “Az egyetlen átok, amit ő sem tud megtörni. Ez a nő.” Ezen felül azonban feledésbe merült a titkos kulcs – nem találtam elvont jelentést és vonatkozást sem, pedig próbáltam, elhiheted -, amit nagyon sajnálok, mivel ezt egy felettébb izgalmas kulcsnak gondolom.

    VálaszTörlés
  10. 5. Szubjektív vélemény:
    Maga az alapötlet érdekes, a keretes formát különösen kedvelem, az emlékek általi elmesélést is jó ötletnek tartom... csak borzasztóan elszomorít, hogy a történet felétől egyre inkább úgy éreztem, hogy a cselekmény és a karakterábrázolás egy tini drámába torkollott – és mindezt csak azért, mert nem másztál bele eléggé a saját szereplőid fejébe… vagy belemásztál, de az olvasók számára csupán a felszínen található dolgokat közvetítetted, ezáltal csökkentve a történet logikusságát és hatását. Nem tudom. Csak azt tudom, hogy ha még szentelsz egy kis időt erre a történetre, kicsit átdolgozod és kibővíted, akkor egy remek sztori lehet belőle, amit szívesen olvasnék el még egyszer valamikor a jövőben.
    Tudom, hogy többségben volt a negatív észrevétel, mint a pozitív, de azért remélem, hogy nem átkoztad még el a nevem, és nem lesz szükségem egy átoktörőre. :)

    Köszönöm, hogy olvashattam a történetet!

    Üdv,
    Sly

    VálaszTörlés
  11. Kedves Író! :)
    Tudom, hogy késtem, bocsánat, de most végre itt vagyok, és itt a vélemény is... ;)

    Tél-faktor: az elején nagyon tetszett, főleg a hóba csorgó vér meg hasonló intenzív képek általi megjelenítés miatt, és persze Narcissát is értelmezhettem a tél egyik jelenségeként úgymond, de valahogy a közepe-vége táján eltűnt ennek a jelentősége, és nem maradt meg bennem utána olyan igazi télies hangulat.

    Összhatás:
    Az elején a fogságban való szenvedés leírása szerintem nagyon jól sikerült. Viszont azután a szereplők valahogy kezdtek kisiklani a pályájukról, OOC-vá válni, és néha olyan megmagyarázatlannak tűnt néhány cselekedetük. Narcissa, a büszke Mrs. Malfoy, kétlem, hogy ilyen nyugodtan tűrte volna mindazt, amit Bill hozzávágott. Bill pedig... Nyilván tartott Narcissa árulásától, de kicsit olyan volt, mintha csak hisztizne, nem az látszott, hogy gyanakszik, esetleg kimerült vagy (ami szerintem a legérthetőbb lett volna ebben a helyzetben) hálás. És aztán, amikor elkezdett Fleurtől távolodni, kicsit egyrészt gyors, másrészt abszolút karakter- és Weasley-idegen volt számomra az, hogy csal, hazudik, és nem inkább őszintén a szemébe mondja, mi történik. És számomra az öngyilkosságának az indítéka sem volt elég...

    Páros-kémia: Mindazok ellenére, amit az előbb elmondtam, szerettem őket. :) Nem tudom, valahogy megfogott ez a kétségbeesett távolodni próbálásuk és mégis egymásra utaltságuk, ahogy bármennyire is szeretnék, nem tudnak mégsem megválni egymástól. Főleg Bill szemszögéből szerettem ezt, és így, ha nagyon megpróbálom beleélni magam, még értem is, hogy úgy gondolhatta, ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon a nőtől.

    Titkos kulcs:
    Ha már itt tartunk. Nagyon szerettem az értelmezésedet, annak ellenére, hogy tényleg kicsit kevés szerepet kapott. De olyan jó volt ez az új látásmódba helyezése, mármint egészen arra számítottam, ami totál kézenfekvő lett volna, mégpedig hogy Bill valamelyik kalandját emlegeted majd fel, melyet a munkája közben élt át, vagy ilyesmit, de szerintem azt kissé sablonosnak éreztem volna. Így viszont, hogy az jelent meg, hogy Narcissa, mint egy átok, újra és újra lesújt rá, és egyre rosszabb mederbe tereli az életét, és még ő sem képes felülkerekedni rajta, míg végül az egyetlen megoldást választja, amelyet maga előtt lát: úgy töri meg, hogy a saját életének vet véget. Imádtam.

    Szubjektív: Igazából az összhatásban nagyjából már felsoroltam azokat a dolgokat, amelyek kevésbé tetszettek, vagy lehetett volna javítani rajtuk, de szerettem egyébként az írásodat - különösen az elejét és az átoktörést -, és szerintem megérné még egy picit csiszolnod rajta. ;)

    Üdv: BNori (Kritika Klub - megtalálsz minket a Merengő fórumán ;) )

    VálaszTörlés
  12. Kedves Író!

    Köszönöm a türelmedet, hozom a pontjaidat.

    1. Tél-faktor: 6 pont
    Szépen szemléltetted a telet mind a téli képekkel, jelenetekkel, mind pedig magával a hangulattal, ami a szereplőidet körbelengte.

    2. Összkép: 4 pont
    Aprócska hibákat találtam csak, amik elhanyagolhatók voltak az olvasás gördülékenysége szempontjából, volt viszont más, ami szinte rögtön az elejétől az őrületbe kergetett. Hibának nem hiba, inkább csak zavaró, ez pedig a rengeteg pontozás.
    Tudom, az ember a hatás fokozása, a helyzet nehézségének szemléltetése érdekében használja, nyomatékosítást szolgál, de, van, mikor a kevesebb több. Narcissa számomra sok helyen kissé bugyutának, butácskának tűnt, a rengeteg pontozással befejezett mondata olyan hatást keltett, mintha nem tudna összefüggően értelmesen beszélni. Nagyon vigyázni kell ezzel a „technikával”, a kevesebb több tipikus esete volt.
    Egy logikai bukfencet találtam; emlékeim szerint Narcissa és Bellatrix testvérek és nem unokatestvérek voltak.

    3. Páros-kémia: 6 pont
    Érződött a tűz és jég viszonya a kettejük kapcsolatában, ahogy Te is írtad, ez maximálisan helytálló, de! Narcissa viselkedésében nem találtam kifejezetten megalapozott logikát, a viselkedése eléggé zagyva volt és következetlen, de azt amit éreztetni akartál, azt mindenképpen sikerült. Megvolt a kapcsolat, volt egy kis szenvedély is, egy kis lelki terror. Nekem Bill vitte a hátán az egész történetet a kapcsolat szempontjából is; az ő helyállása és viselkedése miatt adok hatost.

    4. Titkos kulcs: 7 pont
    Tökéletesen beleszőtted. Benne volt ténylegesen és átvitt értelemben is, szép keretet adtál neki. Szívesen olvastam volna egy konkrét kifejtett esetet is az emlékek között, ahol valamilyen szituációt Billnek csak átoktöréssel lehetséges megoldania, de ez csak az én személyes vágyam lett volna, ettől függetlenül jár a max :)


    5. Szubjektíve: 5 pont
    Szépen fogalmazol, jó a stílusod és választékos vagy, kedveltem az alkotásodat, de sajnos nem lett a kedvencem, bevallom. Bill karakterét fantasztikusan hoztad, volt benne valamilyen elemi nyers erő, ami teljesen magával ragadott, még akkor is, ha főhősünk ezt az erőt éppen nem érezte magában az egész történet alatt :) Annál nagyobb problémám volt viszont Narcissával. Mint már fentebb említettem, számomra teljesen logikátlanul viselkedett. Tette, amit tett, de semminek nem volt semmilyen alapja, következménye, vagy konkrét jelentése. Jelen volt, néha megcsillant, aztán újra kihunyt. A szerelem kialakulását kettejük között picit erősnek éreztem. Talán ha hosszabban, kifejtősebben elmesélted volna a kettejük történetét, jobban megértettem, átéreztem volna. Fantázia van benne bőven, szívesen olvasnék tőled Bill és Narcissa kapcsolatáról egy hosszabb, kidolgozottabb történetben :)

    Köszönöm, hogy véleményezhettelek!

    Üdvözlettel, Csibi

    Köszönöm, hogy olvashattalak!

    VálaszTörlés