2014. november 27.

Szenteste és Christmas Eve



A ma esti bejegyzés a szentestéről, illetve a Christmas Eve-ről fog szólni, hiszen mint említettük, az anglikán és a katolikus karácsony hagyományai itt-ott különböznek.
Szenteste jelentősége a keresztény kultúrkörben abban is rejlik, vagy mára inkább csak rejlett, hogy az volt a karácsony előtti nagyböjt utolsó napja. (A böjthöz kapcsolódóan olvashattok egy-két érdekességet az éjféli miséről szóló cikkben.) A katolikus egyház ezen a napon több dolgot ünnepel. Ekkor van Ádám és Éva névnap, vagyis jelent egyrészt egyfajta visszaemlékezést a bibliai ősszülőkre, valamint megkezdődnek a karácsonyi misztériumjátékok. A másik fontos mozzanat, ami megünneplésre kerül, az a megváltó születése, ami egyfajta határvonalat húz az Ó- illetve Újszövetség között.
Magyarországon ezen a napon történik legtöbb helyen a karácsonyfa felállítása, valamint maga az ajándékozás is. Úgy tartják, ezen nap éjszakájának megvan a maga csodája. Ez az az este, amikor a világ valahogy elcsendesedik, s az ünnep misztériuma kiteljesedik.
Hagyományokra kitérve ezen a napon csak a ház körül volt szabad dolgozni. Kölcsönadni sem volt szokás, mert úgy tartották, az elviszi a szerencsét. A szenteste fontos része a karácsonyi vacsora mellett a szentmise is. Vidéken jellemző volt, hogy a szentmise idején a pásztorok körbejárták a környéket és a templomot, s különböző zajokat csaptak, mint az ostorcsattogtatás, vagy a kürtölés, úgy tartották, ezzel távol lehet tartani a gonoszt.
Nagy-Britanniában a karácsonyi ünnepek összefoglaló neve a Christmas, ami Krisztus személyére utal, szemben mondjuk a magyarul használt, karácsony szóval, aminek szláv gyökerei vannak; valószínűleg a korcsun szóból ered, és így átlépést jelent.
Nagy-Britanniában szintén ez az év legfontosabb ünnepe. A szenteste náluk is munkanap, mint nálunk. (Elég ha csak arra gondolunk, hogy akár még délután fél kettőkor is elugorhatunk olajsütőt vásárolni, ha pont a nagy családi vacsora előtt menne tönkre.)
Viszont a briteknél nem ezen a napon díszítik a fát és nem ekkor tartják nagy családi összejövetelek, általában ekkor vannak a cégeknél az évbúcsúztató partik, valamint a barátok látogatják meg egymást. A felnőttek általában egy pohár ital mellett beszélgetnek, a gyerekek pedig a másnapra készülnek, amikor a Karácsony Apó - tetszés szerint Mikulás, vagy angolul Father Christmas – meglátogatja őket, és telerakja ajándékkal a kiakasztott stockingot.
Az angol gyerekek is írnak levelet a karácsonyapónak, aminek érdekessége, hogy a végén a kandalló tüzébe dobják. Úgy tartják ugyanis, hogy úgy jut el az Északi-Sarkra.
Az éjféli mise a briteknél, katolikus hatásra, egyre inkább elterjedtebb, de jellemzően inkább a másnap reggeli protestáns istentiszteletet látogatják.

Forrás:



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése