2014. november 23.

Karácsonyi bál


Ez a kulcs főként a kötetek és a filmek okán került fel a listára. Habár különféle összejöveteleket tartanak világszerte a karácsonyt megelőző napokban, manapság nincs kifejezetten olyan tradíció, amely egy bál megrendezésére irányulna. 

Biztosan ti is részt vettetek már iskolai vagy munkahelyi karácsonyi összejöveteleken, ahol akadt étel-ital, olykor zene, tánc, ajándékozás is. Hazánkban kevésbé bevett szokás még, ami az angolszász területeken elterjedt, azaz, hogy a vezetőség partyt szervez, akár közvetlenül karácsonyt megelőző estére.

A Harry Potter-világban is csupán egyetlen karácsonyi bált tartottak, eredeti nevén Yule Ball-t. A Karácsonyi Bál a HP univerzumban a Trimágus Tusa évszázados hagyományai közé tartozik, amelyet a Tusa bajnokai és választott partnereik nyitnak meg egy tánccal.

Aki már olvasgatott a posztjaink között, tudhat egyet s mást a fényünnepről, amely eredendően egy kelta hagyomány. A kelta karácsony, a Yule a Nap visszatérésének az ünnepe, a téli napforduló, az a midwinter. Ez az éjszaka a leghosszabb az évben, és a napfordulótól kezdődően egyre hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák. A kelták a fény újjászületését, sötétség ellen vívott harcában való erősödését ünnepelték ezen az éjjelen. Ekkor kezdődik az északi népeknél a Yuletide, ami tizenkét éjszakán át tart. 

A yule jelentése kerék az ősi kaldeusoknál a yule szó kisdedet, kisgyermeket jelentett, ezek szintén szimbolikus jelentőséggel bírnak: az új mindig a régi helyébe lép, az élet folyton megújuló ciklusa vég nélkül folytatódik. Ezen az éjszakán a fény győzelmét, tánccal, mulatsággal, zenével, étellel és itallal ünnepelték.

Szimbolikája: Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, Befelé tekintés, a Jövõ tervezése

Szimbólumai: Yule-tuskó, örökzöld ágak vagy koszorú, az ajtóra akasztott magyal, fagyöngy, aranygyertyák, szegfűszeggel megszurkált gyümölcsökkel teli kosár, illatos növények párologtatása, karácsonyi növények, (pl. karácsonyi kaktusz, poinsettias).

Növényei: babérbogyó, szentelt bogáncs, örökzöld, szentelt tömjén, babér, fagyöngy, tölgy, fenyõ, zsálya, sárga cédrus

Ételei: citrusfélékben áztatott köményes sütik, gyümölcsök, diófélék, sertésételek, pulyka, tojáslikőr, gyömbértea, fűszeres almabor, wassail, (fűszeres ital sörből és borból) vagy báránybunda (ale, cukor, szerecsendió, sült alma).

Színei: piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs

Ékkövei: rubin, vérkő, gránát, smaragd, gyémánt

Ünneplése: szenténekek éneklése, mulatozás a fák körül, Yule-tuskó égetése, Yule-fa díszítése, ajándékváltás, csók a fagyöngy alatt

Varázsigék: béke, harmónia, szeretet és növekvő boldogság

Forrás:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése